Een rechter in München had eerder geoordeeld dat Skype de open source licentie schond, maar Skype was daartegen in hoger beroep gegaan. De VoIP-leverancier heeft nu zijn beroep ingetrokken.

Skype bepleitte in een zitting dat de gpl in strijd zou zijn met andere Duitse wetgeving, alsmede lokale mededingingsregels. Daarom zou hij ongeldig zijn. De rechter veegde dat argument echter van tafel. Niet alleen had Skype onvoldoende bewijs geleverd, als de firma zich niet in de licentie kon vinden, had hij deze simpelweg niet kunnen gebruiken, zo oordeelde de Beierse rechtbank.

"Een uitgever mag het raar vinden wanneer een auteur erop staat dat zijn boek in een groene enveloppe wordt verpakt, maar als de uitgever het boek wil uitgeven, zal hij dat gewoon zo moeten doen. Tenzij er een andere overeenkomst van kracht is," vatte de rechter de afwijzing van het Skype-verzoek samen, zo beschrijft Harald Welte op zijn blog.

GPL-violations

Welte is voorman van 'Gpl-violations', een vrijwilligersproject dat overtreders van de gpl opspoort en indien nodig voor de rechter daagt. Welte heeft in het verleden al talloze overwinningen geboekt op onder meer TomTom en Fortinet.

Skype overtreedt de gpl doordat het via zijn website een Linux-VoIP telefoon van het Spaanse bedrijf SMC Networks aanbiedt. Omdat het daarmee in feite Linux-software distribueert, moet het ook de broncode beschikbaar stellen. Welte had zijn zaak in 2007 aangespannen.

Skype-moeder eBay reageerde niet onmiddellijk op een verzoek voor commentaar.