Vorige week maakte Fring nog goede sier door als eerste client videobellen op 3G-netwerken te introduceren voor de iPhone 4, de eerste Apple-telefoon met ook een camera aan de voorkant voor videobellen. Apple's eigen videochatapplicatie (FaceTime) werkt alleen nog als beide gebruikers gebruik maken van een wifi-verbinding.

Maar voor wie Skype gebruikt is de primeur van Fring kortstondig, want vier dagen later meldt Fring in een giftige blogpost dat Skype, na de enorme vraag voor videochats, de verbinding met Fring verbroken heeft. "Ze zijn bang voor open mobiele communicatie. Lafaards."

Fring raadt iedereen die wil blijven videobellen over 3G aan om de eigen VoIP-dienst van Fring te gebruiken. Fring maakt als client gebruik van andere chat- en VoIP-diensten, maar biedt ook een eigen netwerk aan waarmee gebruikers van Fring naar Fring kunnen bellen. Hier zit ook een videofunctie in verwerkt.

'Fring liegt'

Skype reageert op zijn beurt in een blogpost, en noemt de beschuldigingen van Fring "onwaar" en zegt dat Fring er zelf voor gekozen heeft Skype uit de client te halen. Fring zou verder de developers- en eindgebruikersvoorwaarden schenden, en Skype zou dit al een tijdje "vriendschappelijk" hebben aangekaart.

Volgens Skype was het "misbruik" door Fring slecht voor het merk en de reputatie van Skype. Als voorbeeld noemt Skype het besluit van Fring, zonder waarschuwing, om videobellen met Skype in iOS 4 tijdelijk stop te zetten. Dat is volgens Skype teleurstellend voor gebruikers, "die hoge verwachtingen hebben van Skype". Fring heeft volgens Skype de functie dus zelf uitgeschakeld.

Fring besloot eind vorige week door de introductie van het 3G-videobellen vanwege "netwerkstress" tijdelijk Skype-videobellen uit te schakelen. Dit om meer capaciteit vrij te maken voor Fring-naar-Fring-videogesprekken.