De Skype Translator is het resultaat van 'decennia' werk binnen de industrie, jaren werk van Microsoft-onderzoekers en wordt op dit moment ontwikkeld door het Skype en de speciale Microsoft Translator-teams. De functionaliteit combineert Skype's IM-technologie, Microsoft Translator en neurale netwerk-gebaseerde spraakherkenning.

De aanstaande vertaalfunctionaliteit is gedemonstreerd op de Code Conference, waarbij een Engelstalig/Duits gesprek wordt gevoerd. Skype Translator komt nog voor 2015 eerst beschikbaar als Windows 8 bèta app.

Blokkades

Microsoft hoopt met Skype Translator meer communicatiebarrières te doorbreken. "We hebben nu 300 miljoen maandelijkse gebruikers en meer dan 2 miljard gespreksminuten per dag bij Skype. (...) Maar taalbarrières zijn een blokkade voor productiviteit en menselijk contact; Skype Translator helpt ons deze barrière te overwinnen", aldus het Technet-blog.

Sleutelen

Onder de motorkap werkt Microsoft verder aan verbeteringen. In februari rolde het een eerst reeks updates uit voor zijn Skype-Messenger op Windows, Windows Phone, Android en iOS. Deze moeten eindelijk de onderlinge bugs bij synchronisatie aanpakken.

Momenteel wordt er gewerkt aan een functie die onthoudt welk apparaat je actief gebruikt, en alleen daar een notificatie aflevert. Dit moet dubbele notificaties voorkomen.