Woordvoerster Jacqueline Marshall van Skype bevestigt aan Webwereld dat het om een wereldwijde distributiedeal gaat. "Chrome wordt alleen aangeboden aan gebruikers die Microsoft Internet Explorer als hun default browser hebben."

Default aangevinkt

De webbrowser van Google wordt als optie aangeboden bij zowel nieuwe installaties als updates van Skype. De keuze voor Chrome staat standaard aangevinkt. Marshall bevestigt dat de default opt-out is.

Bij het updaten van Skype duikt een scherm op waarin Chrome gratis wordt aangeboden. "Sneller en veiliger browser op het web. Minder crashes door aparte tabbladen", prijst het tussenscherm van de Skype-installatie aan.

De optionele, maar default wel aangevinkte, installatie van Chrome geldt sinds versie 4.0.0.224, die in maart vorig jaar al is uitgebracht. Noch Skype noch Google hebben hier ook maar enige ruchtbaarheid aan gegeven. De enige vermelding, naast de optie tijdens installatieprocedure zelf, is een summiere vermelding in de release notes voor 4.0.0.224.

Grote partner

Marshall meldt ook dat de distributie sinds het tweede kwartaal van 2009 gebeurt. Zij geeft geen verklaring waarom de deal zo stil is gehouden. Wel vertelt ze dat de Chrome-verspreiding is voortgekomen uit de reeds bestaande distributiedeal voor de Google Toolbar, voor Internet Explorer. Dat gebeurt bij zowel installatie als upgrade van de VoIP-software. Ook hier gaat het om een opt-out; standaard wordt de Toolbar wel geïnstalleerd.

De VoIP-leverancier is een belangrijke partner voor Google. De VoIP-software heeft wereldwijd meer dan 520 miljoen gebruikers, waarvan er 40 miljoen zijn bijgekomen in het derde kwartaal van vorig jaar. Inmiddels is Skype volgens marktmeter TeleGeography goed voor 12 procent van alle internationale belminuten. Dat was in 2008 nog 8 procent.

eBay en interesse Google

De relatie tussen Skype en Google was bijna nog veel hechter geweest. De internetreus heeft de voormalige eBay-dochter bijna overgenomen van veilingsite eBay. In november is de afstoot van Skype door die vorige eigenaar rondgekomen.

Rechtszaken van de oorspronkelijke eigenaren zijn toen geschikt, waarbij die oprichters een belang van 14 procent in het verzelfstandigde VoIP-bedrijf krijgen. In ruil daarvoor dragen zij de kerntechnologie van Skype, die hun bedrijf Joltid nog in bezit had, formeel over aan dat VoIP-bedrijf.

Bij de miljardenovername door eBay in 2005 is dat dus niet gebeurd; de veilingsite kocht slechts de naam en een licentie op de onderliggende p2p-technologie voor VoIP. Tijdens de overnamesoap rondom de voormalige eBay-dochter is ook naar buiten gekomen dat Google interesse had in Skype. De zoekmachine is echter teruggeschrokken voor de juridische claims van Joltid, zo bleek in september. Twee maanden later heeft Google de Skype-kloon Gizmo5 overgenomen.