De pre-release van Skype voor Windows 8.1 toont aan in hoeverre de VoIP-dienst is geïntegreerd in Microsofts nieuwste Windows-versie. Bekend is dat Skype in 8.1 de generieke messaging app standaard vervangt. Verder is de door Microsoft overgenomen communicatiesoftware geïntegreerd in Internet Explorer 11 dat ook meekomt in de aankomende Windows-update.

Nu blijkt dat Windows 8.1-gebruikers ook gebeld kunnen worden wanneer de schermbeveiliging is ingeschakeld. Bij een binnenkomend gesprek kan gekozen worden tussen opnemen met alleen geluid, met geluid en beeld (een videogesprek) of de oproep afwijzen om dan te antwoorden met een chatbericht. Dat valt te lezen in een post op het Skype-blog.

Klik voor groot

Concurrerende diensten?

Apps van derden kunnen volgens de ontwikkelaarssite van Microsoft wel een melding tonen op het lockscreen van Windows 8.1, via een zogeheten ‘toast notification’. Maar over het vervolgens actief in gebruik nemen van de bijbehorende app wordt daar niet gerept.

Microsoft Nederland laat Webwereld desgevraagd weten dat opnemen vanuit je lockscreen nu alleen mogelijk is met Skype. "Misschien dat andere aanbieders dat in de toekomst ook in hun producten verwerken", aldus een woordvoerster. Zij bevestigt dat het niet mogelijk is een Skype-gesprek te starten zonder het lockscreen te ontgrendelen.

Bundeling

Skype is een belangrijke pijler voor Windows 8.1. Het is ook gekoppeld aan cloudopslagplaats SkyDrive, eveneens geïntegreerd in Windows, en Microsofts zakelijke messagingplatform Lync. Deze vergaande integratie kan leiden tot zorgen over softwarebundeling.

Microsoft is eerder op de vingers getikt voor het bundelen van software bij zijn marktdominante besturingssysteem. Het bedrijf is meerdere keren in Europa in de antitrustproblemen gekomen vanwege machtsmisbruik door het bundelen van Media Player en Internet Explorer. Dat heeft tot recordboetes geleid.

Update 14.39: Reactie Microsoft Nederland toegevoegd