Skype kan door en hoeft niet meer door technische en juridische hoepels te springen om zijn software aan te passen, meldt het bedrijf. Niklas Zennström en Janus Friis staken de twee rechtszaken die ze waren gestart om hun gepatenteerde Joltid-technologie te beschermen.

Die p2p-technologie is cruciaal voor Skype. Recent is pas gebleken dat die basis niet is meegegaan in de overname door eBay toentertijd. Nu wordt het voip-bedrijf ook daadwerkelijk eigenaar van die technologie, voorheen was dat in licentie.

Terug bij Skype

De oprichters zijn hiermee weer terug bij Skype. Ze dragen de Joltid-technologie over aan Skype en steken een onbekend bedrag in het bedrijf. Daarvoor krijgen ze 14 procent van de aandelen in Skype. De rest van de investeerders krijgt 56 procent en eBay houdt zelf 30 procent. Bovendien krijgt het duo zitting in het bestuur. Eerder deze week lekte al uit dat een deal in de maak was.

eBay ontvangt 1,9 miljard dollar voor de verkoop, wat Skype als geheel waardeert op 2,75 miljard dollar. Index Ventures, één van de samenwerkende investeringsbedrijven die Skype wilden overnemen, moet het veld ruimen. Zij hadden samengewerkt met Mike Volpi. Die zou bedrijfsgeheimen gerelateerd aan Joltid hebben ontvreemd bij Joost, waarvoor hij ook werd aangeklaagd door Zennström en Friis. Ook die rechtszaak is van de baan.