De Skype-plugins, waaronder ook gratis apps, blijven voorlopig gewoon functioneren. Skype accepteert alleen geen nieuwe inzendingen meer. Nieuwe Extras worden dus niet gecertificeerd en daarmee niet toegelaten in de 'appstore' voor de VoIP-toepassing.

Tot certificaat verloopt

De huidige apps hebben echter wel een beperkte houdbaarheid: ze functioneren totdat het afgegeven certificaat verloopt. Dat kan verschillen per app. Gebruikers kunnen tot die tijd nog wel apps installeren, al dan niet betaald, via de Extras Manager in Skype.

Skype laat weten dat er simpelweg te weinig gebruikers waren die Extras installeerden. Het bedrijf had dit deel van zijn developerprogramma al op een laag pitje staan. Begin juli kregen ontwikkelaars al te horen dat nieuw ingediende apps moesten wachten tot begin augustus. De reden was dat de verantwoordelijke paar Skype-medewerkers op vakantie waren van 20 juli tot 9 augustus.

Verkoop door eBay

Het schrappen van dit Skype-onderdeel heeft volgens officiële verklaringen niets te maken met de huidige verkoop door eigenaar eBay. Die heeft Skype in 2005 gekocht voor 3 miljard dollar en daar al flinke afschrijvingen over moeten doen. De veilingsite wil Skype nu afstoten, aanvankelijk naar de beurs, maar het heeft nu een groep investeerders gevonden die de VoIP-leverancier willen overnemen.

De onderliggende peer-to-peer technologie is echter nog van de oorspronkelijke makers, die daarvoor een apart bedrijf hebben opgezet. Zij stellen dat eBay de licentie voor het gebruik van die p2p-basis niet mag doorverkopen. Hierover loopt nog een juridisch conflict, maar eBay heeft al laten weten een eigen alternatief te ontwikkelen als ondergrond voor het te verkopen Skype.