Het forum van Skype staat sinds afgelopen weekend vol met bezorgde posts van klanten die de software EasyBits GO op hun computer aantroffen. Deze gamingsoftware blijkt ongevraagd geïnstalleerd te zijn via Skype. De forumgebruikers zijn verdeeld in twee kampen: mensen die kwaad zijn dat Skype deze software stilletjes meelevert, en mensen die bezorgd zijn dat Skype gehackt is en dat het hier om malware gaat.

Moeilijk te verwijderen

Skype heeft in een blogpost van zondag aangegeven dat EasyBits GO geen malware is. Wel is die software volgens Skype foutief meegeleverd in een update van de VoIP-software. Die update is uitgegeven omdat veel gebruikers sinds donderdag geen verbinding meer kregen. De spelletjessoftware van Easybits is normaliter alleen onderdeel van de Skype Extras Manager.

Skype geeft in de blogpost aan dat de software niet correct geïnstalleerd wordt. Daardoor kan het ook niet correct verwijderd worden. Zo blijven persoonlijke gegevens bewaard, worden de programmagegevens in het register niet verwijderd en blijft de executable van de applicatie staan in de prefetch map van Windows. Om de software toch te kunnen verwijderen, heeft de ontwikkelaar van EasyBits GO een speciale uninstaller uitgegeven.

Uitgeschakeld, voor nu

Skype meldt op haar blog dat de gamingsoftware inmiddels is uitgeschakeld in de installer van de Skype-update. Het bedrijf zegt nu samen met de makers van EasyBits GO te kijken hoe de ontstane problemen zijn op te lossen, en hoe ze samen "de gebruikerservaring kunnen verbeteren". Opvallend genoeg suggereert Skype daarmee dat de software later eventueel weer standaard meegeleverd wordt.

Gebruikers kunnen zien aan een snelkoppeling op het Windows-bureaublad zien of de ongevraagd meegeleverde software, ook wel crapware genoemd, is geïnstalleerd. Een ander teken dat de Skype-meelifter is binnengekomen, is een pop-up waarin om Flash wordt gevraagd. Easybits GO, wat zonder Flash niet werkt, vraagt de gebruiker dan die Adobe-software te installeren óf bij te werken als er een nieuwere versie beschikbaar is. De software draait alleen onder Skype en is niet los te gebruiken.