Het bedrijf dat internettelefonie aanbiedt, zet zo de eerste stappen op de beurs. Eerder zijn plannen van de vorige eigenaar, eBay, voor een beursgang van Skype niet doorgegaan. De nu geplande 100 miljoen dollar uitgifte aan aandelen blijkt uit papieren waarin Skype de beursgang aanvraagt, dit meldt de Wall Street Journal.

eBay heeft Skype in 2005 gekocht voor 2,6 miljard dollar. Afgelopen herfst is de VoIP-aanbieder uiteindelijk weer van de hand gedaan. De veilingsite verkocht een meerderheidsbelang van 70 procent in het VoIP-bedrijf aan Skype Global, een investeringsgroep die wordt geleid door Silver Lake Partners, voor 1,9 miljard dollar. Skype aast op een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Sterke groei gebruikers

De aandelen die worden verkocht vertegenwoordigen een waarde van 100 miljoen dollar. Dit is slechts een eerste uitgifte van aandelen, via wat in het Amerikaans een Initial Public Offering (IPO) wordt genoemd. Deze primaire aandelenemissie is bedoeld om kapitaal te vergaren dat geïnvesteerd kan worden in het bedrijf.

Skype is in 2003 opgericht. Het had in het kwartaal dat in juni 2010 afliep 8,1 miljoen betalende gebruikers, een groei van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddeld aantal maandelijkse gebruikers is met 36 procent gegroeid naar 124 miljoen. Skype had eind juni naar eigen zeggen (in de SEC-documenten) in totaal 560 miljoen geregistreerde gebruikers. Dat is gestegen vanaf 397 miljoen in juni 2009. Het bedrijf neemt nog wel een slag om de arm wat betreft de accuraatheid van de telling van gebruikers.

Hogere boekhoudkunde

In de eerste helft van 2010 heeft het een omzet geboekt van 406,2 miljoen dollar. Het heeft daarbij een nettowinst gedraaid van 13,1 miljoen dollar. Daarbij is echter wel buiten beschouwing gelaten dat er enkele honderden miljoen dollars zijn betaald bij de loskoppeling van eBay en de patentaanklachten van de oorspronkelijke makers.

In de SEC-paperassen waarschuwt Skype dat het mogelijk niet winstblijvend blijft. Op de rol van grote uitgaven staat nog wel de implementatie van een erp-systeem van SAP, naast een hr-pakket (human resources) voor het beheer van personeel.

Update:

Meer details over Skype's financiële situatie toegevoegd aan het slot van dit artikel, en aan het intro.