Hoe meer mensen en bedrijven Skype zullen gaan gebruiken, hoe kleiner de kans dat telco's de voip-dienst zullen blokkeren, redeneert James Bilefield, algemeen directeur van Skype in Europa.

Bilefield verwijst naar een voorval in Brazilië vorig jaar, waarbij een groot telecombedrijf aldaar Skype blokkeerde. De reactie van Skype-gebruikers was zo heftig, dat de telco overstag ging.

In Groot-Brittannië introduceerde T-Mobile eerder deze maand nog een nieuwe 3G-datakaart. Gebruikers mogen die echter niet gebruiken in combinatie met voip-diensten.

De nieuwste versie van Skype is overigens zo ontworpen dat het dataverkeer van de voip-applicatie minder makkelijk is te ontdekken – en dus minder eenvoudig kan worden geblokkeerd.

"Ons doel is dat gebruikers die het willen gebruiken, daartoe in staat zouden moeten zijn. Er moet hen niets in de weg staan", aldus de topman vorige week tijdens de voip-conferentie VON Europe in Stockholm.

Vraagtekens

Overigens bleek op diezelfde conferentie dat systeembeheerders tegen problemen aanlopen bij de implementatie van voip-technologieën binnen het bedrijf.

Dit omdat er nog de nodige vraagtekens zijn over de interoperabiliteit en het niet helder is wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging.

Zo bieden zowel serviceproviders als fabrikanten tot op zeker niveau beveiligingsopties, maar overlappen deze elkaar soms. Zolang niet helder is wie er verantwoordelijk is voor de beveiliging en wie die beveiliging moet afdwingen, kan er – zo is de gedachte – ook geen schuldige worden aangewezen als het wel fout gaat. Bron: Techworld