Skype krijgt tot het einde van dit jaar de tijd om aan te tonen dat bijdraagt aan de kernactiviteiten van Ebay, zegt ceo John Donahoe tegen de Financial Times in een toelichting op de laatste kwartaalcijfers.

Donahoe trad beging dit jaar aan als ceo van Ebay. Hij verving Meg Whitman, onder wie de site was uitgegroeid tot een e-commercegigant die jaarlijks miljarden omzet. Whitman wordt echter ook verantwoordelijk gehouden voor de rampzalig verlopen overname van Skype, waar 3,1 miljard dollar voor betaald werd, maar nauwelijks omzet genereerde.

Afboeking van $1,4 miljard

Vorig jaar boekte Ebay al 1,4 miljard dollar af op Skype, waarmee het toegaf dat het niet aan de eerdere verwachtingen kon voldoen.

Ebay had aanvankelijk gehoopt dat de combinatie van de Skype en de veilingsite de omzetgroei zou versnellen. Verkopers zouden bijvoorbeeld tegen een vergoeding een Skype-knop bij hun goederen kunnen plaatsen, waarmee kopers telefonisch vragen konden stellen. Dergelijke diensten bleken echter geen succes.

"Dit jaar gaat het ons om synergie", vertelde Donahoe tegen de Financial Times. "Wanneer er sterke synergie is, houden we [Skype] in portfolio. Als dat niet zo is, zullen we het opnieuw bekijken." Daarbij gaf hij aan dat ook afstoten tot de mogelijkheden behoort.

Autonome groei wel goed

Hoewel Skype de omzetverwachtingen niet waarmaakt, toont de dienst wel een sterke groei. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg Skype 33 miljoen nieuwe gebruikers, waarmee het totaal op 309 miljoen uitkomt. De betaalde diensten van Skype brachten in diezelfde periode vorig jaar 126 miljoen dollar op, een stijging van 61 procent.

Dit jaar moet de omzet van Skype de 500 miljoen dollar overtreffen. "Als zelfstandige eenheid doet Skype het geweldig", zei de ceo.

Meer winst voor Ebay

Ebay overtrof in het afgelopen kwartaal de verwachtingen van analisten. De moedermaatschappij van Marktplaats zag zijn winst met 22 procent toenemen naar 460 miljoen dollar. Ook de omzetverwachting voor 2008 werd naar boven bijgesteld: de verkoop zal naar verwachting uitkomen tussen de 8,7 en 9 miljard dollar. Ebay bleef voorzichtig in zijn voorspellingen omdat het zorgen heeft over de gezondheid van de economie in Amerika en het Verenigd Koninkrijk.