Dit blijkt uit onderzoek van VentureOne waaruit CNet citeert. De onderzoeksfirma bekeek 1842 startups die in 1999 hun eerste schreden zetten met behulp van geld van zogenoemde 'venture capitalists'. Dit is in lang niet alle gevallen een succes geworden.

Het een na het andere veelbelovende bedrijfje heeft namelijk het loodje moeten leggen, zo werd de afgelopen twee jaar al duidelijk. Volgens VentureOne is maar liefst 22 procent van de startups die met vreemd vermogen zijn gefinancierd kopje onder gegaan. In de jaren daarvoor was dat gemiddeld 15 procent.

De percentages van mislukkelingen kunnen feitelijk zelfs nog hoger zijn omdat het onderzoeksbureau de bedrijven die er wel in zijn geslaagd naar de beurs te gaan niet heeft meegerekend. Ook veel van deze bedrijven hebben uiteindelijk een faillissement moeten aanvragen. Het doel van de venture capitalist is doorgaans de startups zo snel mogelijk naar de beurs te brengen om zo een veelvoud van hun risicokapitaal terug te verdienen.

De risicokapitaalverschaffers hebben door het grote aantal mislukkelingen vele miljarden dollars verloren, aldus de onderzoekers. Zij denken overigens dat de rampspoed nog niet voorbij is; veel internetstartups zullen de komende tijd nog hun ongelukkige soortgenoten volgen in de afgrond.