Investeerders staan nu niet meer massaal in de rij om te investeren in nieuwe bedrijfjes met mooie internetplannen. De hype is simpelweg over.

Een mooi voorbeeld is de grote hoeveelheid veilingsites die op het web te vinden was. Begin dit jaar waren dat er nog zo'n 400. Inmiddels is dat aantal sterk geslonken en zijn de sterkste veilingsites met een stevig businessplan overgebleven.

En het geldt niet alleen voor veilingsites. Ook de nodige webwinkels sloten hun virtuele deuren. In Nederland sloot Boxman.nl onlangs haar deuren en de Amerikaanse dierenwinkel Pets.com staakte op 9 november haar activiteiten.

Naast het dalende aantal sites dat actief is, dalen ook de beurskoersen van de hightechfondsen in rap tempo. Vorige week lag de gemiddelde koers van de techfondsen 70 procent lager ten opzichte van de hoogste koers dit jaar.

"Er zitten ook positieve kanten aan dit soort shakeouts", vertelt Marc Andreessen. Hij is een van de oprichters van Netscaoe en houdt zich nu bij Loudcloud bezig met internetstartups. "Eigenlijk is het nu het beste moment om een internetbedrijf te beginnen. Je zal dan wel met een goed businessplan moeten komen, maar de kans is groot dat je voor lange tijd stevig in het zadel zit." Andreessen zei dit op het E-commerce Symposium dat onlangs georganiseerd werd door BEA Systems.

De markt is schoongeveegd. "Bovendien is er nu genoeg goed personeel voor handen. En op technologisch gebied is men natuurlijk ook doorgegroeid. Allemaal factoren die een gunstig klimaat scheppen", meent Andreessen.

Door de ogen van de consument gezien, is er natuurlijk ook het nodige veranderd. De shakeout heeft er voor gezorgd dat –in veel gevallen- het kaf van het koren gescheiden is. De consument zag soms door de vele bomen het bos niet meer.

"De internetgoudkoorts maakte de mens gek", reageert Geoffrey Moore van het Californische Chasm Group, een bedrijf dat internetstartups begeleidt naar mogelijk succes. "Consumenten en investeerders zagen internet als onuitputbare bron van mogelijkheden èn inkomsten. En dat is dus heel anders uitgepakt. Er werd teveel gedacht in termen van grootte in plaats van ook te kijken naar de liquiditeit."

Vandaag de dag wordt ook van internet startups verwacht dat ze binnen afzienbare termijn winst maken. Wat dat betreft heeft de nieuwe economie eigenlijk een stap teruggedaan richting de oude economie.