Het dataverkeer op het Internet verdubbelt iedere 100 dagen. Daardoor zal het Internet binnen twee jaar meer beslag leggen op de netwerken voor telecommunicatie dan de (spraak)telefoon, menen de onderzoekers. In hun Technology Forecast 1999 zeggen de Amerikanen dat het versturen van digitale data de grenzen tussen traditionele telefonie, faxverkeer en video-transmissie zal doen vervagen – en ook tussen mobiele en 'vaste' telefoondiensten.

De krapte aan bandbreedte wordt door verschillende factoren bepaalt, aldus het Amerikaanse onderzoeksbureau. Het hangt af van de wijze waarop consumenten gebruik maken van het Internet, wat het bedrijfsleven gaat doen en wat de effecten daarvan zullen zijn op de backbones van het wereldwijde netwerk.

Vooruitgang zal vooral worden geboekt door de groei in elektronische commercie, stelt het rapport. Bedrijven willen online om hun klanten een dwingende reden te geven om op het Internet te shoppen: maar de consument zal het laten afweten als die unieke ervaring moet worden beleefd met een 28 Kbps modem.

De oplossing moet volgens de Technology Forecast 1999 worden gezocht in aanpassing van de lokale netwerken, zoals de Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) waarmee telefoonmaatschappijen experimenteren en betere kabelmodems bij de kabelaars.

De markt voor telecommunicatie zal de komende jaren veel fusies en strategische allianties te zien geven, meent Pricewaterhouse Coopers. Er zullen tegen het jaar 2002 vier tot vijf internationale supercarriers ontstaan uit de 4000 nationale en regionale bedrijven die een rol spelen in telecommunicatie.