Dat vertelde Barbara Schouten van onderzoeksbureau GfK Benelux dinsdag tijdens de HD Dagen in Hilversum. Volgens Schouten kwam de vraag naar Blu Ray-apparatuur 'langzamer op gang dan gedacht'. "De prijs is voor veel consumenten nog te hoog. Ze moeten er eerst de meerwaarde van inzien. Maar de vraag begint nu op gang te komen."

De gemiddelde prijs van een Blu-Ray-speler in Nederland is aan het dalen. "De gemiddelde prijs is nu 414 euro, maar eind dit jaar is dat al 395 euro", aldus Schouten. Door de prijsdaling verwacht GfK dat komend jaar in Nederland 87 duizend stuks spelers over de toonbank gaan. Schouten gaf geen cijfers over de verkochte Blu Ray-apparatuur voor computers.

Playstation

De Playstation 3 is veruit het populairste apparaat dat Blu Ray-discs kan afspelen, aldus Schouten. "Daarvan staan er straks 200.000 in Nederlandse huishoudens."

Nederlanders kochten volgens GfK dit jaar 300.000 Blu-Ray Discs. Meer dan 500 titels zijn nu beschikbaar op het HD-formaat. Bestsellers waren Planet Earth en I Am Legend. Volgens Schouten helpt het voor de promotie van Blu Ray-Disc dat de grote winkelketens de komende tijd met bundelaanbiedingen komen, waarbij consumenten tegelijk een speler en meerdere BR-films kunnen kopen.