UPC bracht donderdag het nieuws naar buiten dat het klaar is voor high definition tv. De kabelexploitant is begonnen met de levering van de hdtv-mediaboxen, maar omdat een monteur deze moet installeren, zal het nog een tijd duren voordat alle klanten het haarscherpe beeld kunnen aanschouwen. Volgens de Telegraaf zullen slechts een paar honderd van de 3500 hdtv-klanten van UPC op korte termijn een decoder hebben.

Casema en Essent bieden ook hdtv aan, maar ondervinden eveneens problemen met de benodigde decoders. Samsung moet de decoders leveren, maar blijkt niet in staat aan de vraag te voldoen. Voor zondag zullen 6.000 decoders in de winkel liggen, in plaats van de geplande 14.000, zo meldt de Telegraaf.

Het dagblad laat bovendien een boze Consumentenbond aan het woord. Een woordvoerder van de bond zegt de kopers zich bekocht voelen en stelt voor dat de exploitanten het ongemak compenseren in de vorm van een aantal maanden gratis abonnement.

Ondertussen worden elektronicazaken overspoeld door de vraag naar decoders. "We worden er helemaal gek van", aldus een medewerker van het Call Center van elektronicaketen BCC in BN/De Stem. Elektronicazaken adverteren met decoders van rond de 300 euro, maar blijken nu al te kampen met wachtlijsten.

Hoofdredacteur Robert Briel van Broadband TV Nieuws schetste in een interview op Radio Online overigens deze week dat de situatie in het buitenland niet veel beter is. "In Engeland is het nog erger, daar heeft satellietexploitant Sky 17.000 installaties moeten afzeggen en verplaatst naar na het WK." Briel verwacht dat hdtv volgend jaar doorbreekt in Nederland. Volgens hem hangt de doorbraak af van het aantal zenders dat uitzendingen in hdtv aanbiedt.