Je locatie als twitteraar lijkt nergens meer veilig. Drie onderzoekers van IBM claimen een algoritme dat nog nauwkeuriger kan voorspellen waar Twitter-gebruiker zich bevind. Daarvoor is geen enkele geotag nodig. In plaats daarvan wordt de locatie grotendeels gebaseerd op de inhoud van de tweet.

Overeenkomsten zoeken

Uit het onderzoek blijkt dat tweets voldoende opvallende informatie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan hashtags, check-ins bij diensten als FourSquare en tekstreferenties naar steden, gebieden of provincies. De IBM-onderzoekers ontwikkelden een algoritme door de tekst van tweets die wel een geotag hebben te analyseren en deze te vergelijken met de tweets zonder geotag. Deze informatie wordt vervolgens gecombineerd met domeinkennis.

De overeenkomsten blijken een behoorlijk accurate voorspeller. Zo kan met 58 procent zekerheid worden geconstateerd uit welke stad een twitteraar komt. Voor grotere gebieden loopt dat cijfer verder op: 58 procent uit welke staat (provincie) iemand komt en 73 procent de betreffende tijdzone waarin iemand zit. Deze informatie zou bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor bedrijven die zich bezig houden met gerichte advertenties.

Op naar buurtniveau!

Maar de onderzoekers gaan nog een stap verder. In de conclusie van het onderzoek schrijven zij alweer bezig te zijn met het voorspelen van iemands locatie op buurtniveau. Dit kan door nog meer domeininformatie, zoals de zogenaamde landmark-database toe te voegen aan het voorspellingsmodel.

Home Location Identification of Twitter Users