Volgens de makers is de koolstofvezel Valour de eerste "connected" fiets die je prestaties meet, sensoren heeft voor veiligheid en feedback geeft over je rijgedrag en routes.

Het reeds volbrachte Kickstarter-project ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Navigatie rechtstreeks op je stuur, met lichtjes die je richting aangeven. Een trillend stuur wanneer er drukte om je heen ontstaat. En een continue Bluetooth 4.0-verbinding met je smartphone of smartwatch.

Afstand, snelheid of calorieën uitlezen kan via de statistieken-app op je telefoon of wearable zoals de Pebble. Wanneer er meer Valours in de buurt zijn linken de techfietsen onderling, zodat een netwerk van forenzen ontstaat.

Slecht wegdek

De fiets registreert ook zaken als slecht wegdek, afgesloten wegen en geblokkeerde straten op je route. Dit kan vervolgens worden gedeeld met het netwerk. Valour belooft ook alvast een open API, zodat meer applicaties ontwikkeld kunnen worden.

Ook handig: mocht je fiets kwijt of gestolen zijn, dan kun je dat aangeven. Als één van de andere Valour-fietsen dan in de buurt van je gestolen fiets is, ontvang je direct een notificatie met de locatie. Rond november moeten de eerste slimme fietsen klaar zijn.

Enige vraag die ons nog rest: waarom is dit in het Canadese Toronto bedacht en niet in ons eigen fietslandje?