Het lijkt erop alsof de markt voor het internet der huisdingen, ook wel domotica genoemd, in een bubble zit. Startups komen met de gekste plannen om alles in huis connected en smart te maken. Na de slimme thermostaat Nest, de omstreden 'slimme' energiemeter die netbeheerders gaan uitrollen, de cloud-wasmachine en de gsm-deurbel is er nu Keen, het slimme ventilatierooster.

Met een Keen in alle ruimtes kunt u de temperatuur en frisse lucht in elke kamer apart regelen, uiteraard via een hippe app. Je kunt de roosters ook programmeren en op termijn moeten algoritmes het overnemen. En dat voor slechts 60 dollar per rooster...

Alles regelt zichzelf

Alhoewel het Keen-rooster een beetje overdreven lijkt, toont het wel de potentie van dergelijke toepassingen, zeker in combinatie met lekaar. Als naast de roosters ook elk raam en radiator 'slim' wordt, al dan niet aangestuurd door een ├╝berslimme thermostaat, valt er echt energie te besparen. Maar laat hackers het niet horen, want voor je het weet is je slimme huis een botnet.