Europarlementari├źr Heide Ruhle stelt de rethorische vraag of Redmond in de ban gedaan moet worden bij openbare aanbestedingen, als straf voor eerdere overtredingen van de mededingingsregels. Volgens de Europese regels zijn partijen die zich schuldig hebben gemaakt aan "grove misgedragingen" namelijk uitgesloten van Europese overheidscontracten.

Microsoft is in 2004 veroordeeld omdat het zijn monopoliepositie zou hebben misbruikt. Vorig jaar oktober gaf de firma zijn verzet tegen die uitspraak op en afgelopen februari legde Eurocommissaris Neelie Kroes de firma een recordboete van 899 miljoen euro op.

Daardoor is volgens Groenen-parlementslid Ruhle een situatie ontstaan van zogenaamde res judicata. Het is een juridische term die aangeeft dat de oorspronkelijke beslissing van de rechtbank blijft staan en dat beide partijen er geen bezwaar meer tegen aantekenen. Microsoft zou in zekere zin schuld hebben erkend door zijn protest te staken.

Uitsluiten

Als dat zo is, vraagt Ruhle, betekent dat dan dat Microsoft uitgesloten wordt van openbare Europese aanbestedingen?

In Europa moeten overheden bij grote orders namelijk hun project aan alle Europese marktpartijen aanbesteden, en onderbouwen waarom zij voor een bepaalde partij hebben gekozen. De wet schrijft voor dat bedrijven die zich hebben schuldig gemaakt aan grove misgedragingen, tijdelijk moeten worden uitgesloten van zulk soort projecten.

Ars Technica sust dat de scherpe vraag van Ruhle niet moet worden gezien als een oorlogsverklaring, maar als een waarschuwing. Er zijn namelijk altijd wel manieren om toch Microsoftspullen te kunnen blijven gebruiken. Hoewel de redenering van Ruhle juist is, denkt Ars dat het parlementslid voornamelijk duidelijk wil maken dat zij scherp op het softwarebedrijf zal blijven letten.