Onderzoeks- en advies bureau Gartner introduceert een nieuwe - voor sommige misschien wat beangstigende - ontwikkeling: cognizant computing. Deze nieuwe term omschrijft het koppelen van persoonlijke clouddiensten met als eindstation de smartphone als leidend apparaat. Daarop wordt op den duur zoveel informatie verzameld dat het apparaat slimme verbanden ziet en daar proactief op inspeelt.

Trouwe metgezellen?

Deze ontwikkeling verleidt Gartner tot het doen van opvallende uitspraken. Zoals bijvoorbeeld vicepresident onderzoek Carolina Milanesi. “Smartphones worden slimmer, en zijn in 2017 slimmer dan jij”, stelt zij, doelend op het advies dat smartphones kunnen geven op basis van gekoppelde cloudinformatie.

Lees meer over de 4 fases én gevolgen van cognizant computing op Computerworld.nl.

“Mobiele telefoons zijn al jaren onze trouwe metgezellen bij de natuurlijke behoefte tot het communiceren. Dat gebeurde eerste door spraak, toen via het internet en meer recent met applicaties”, somt Milanesi op.

“Het tijdperk van de persoonlijke cloud machtigt gebruikers en apparaten bij de toegang tot en het delen van steeds meer data. De komende 5 jaar gebruiken onze mobiele apparaten al deze data, onze omgeving en ingestelde voorkeuren om steeds relevanter te worden en uiteindelijk ons leven te verbeteren.”

Lees verder: In 4 jaar van smartphone naar dataspons