We hebben al een paar Linux-kopstukken geïnterviewd en de komende tijd zal ik er nog meer proberen te strikken. Na het interview met Mark Shuttleworth, de man achter Ubuntu en Martin Wimpress, de man achter Ubuntu MATE, heb ik nu de mogelijkheid de man achter openSUSE wat vragen te stellen.

Dit is misschien een beetje tricky omdat ik eerder dit jaar ben gevraagd plaats te nemen in het openSUSE-bestuur. Ik heb er dus even over gedacht om dit interview te laten varen of tenminste door iemand anders te laten uitvoeren, om bevooroordeeldheid te voorkomen.

Maar later realiseerde ik dat ik dan wel bevooroordeeld ben, maar niet alleen voor openSUSE. Ik wil Ubuntu en andere Linux-distributies net zo goed zien slagen als openSUSE en andere distributies. Voeg daar nog aan toe dat ik met veel van deze Linux-leiders bevriend ben; het wordt dan duidelijk dat ik niet bevooroordeeld ben wat één specifieke Linux-distributie betreft, maar Linux in het algemeen.

Dus heb ik het interview met Richard Brown, de man achter openSUSE, toch door te laten gaan. Wat volgt is het volledige interview, onbewerkt.

Bryan: Kan je een (super korte) omschrijving geven van jouw rol binnen openSUSE?

Richard: Ik ben de voorzitter van het openSUSE-bestuur. Het bestuur is verantwoordelijk voor het leiden van het openSUSE-project, we zorgen ervoor dat iedereen met elkaar praat en dat conflicten worden opgelost. Daarnaast maken wij ook [belangrijke] beslissingen als dat nodig is. Als voorzitter heb ik ook nog de extra verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat er een goede communicatie is tussen openSUSE en de grootste sponsor, SUSE.

Bryan: Waarom doe je dat? Wat zorgt ervoor dat het op persoonlijk valk de moeite waard is om voorzitter te zijn van openSUSE?

Richard: Ik ben tien jaar geleden begonnen met het bijdragen aan het openSUSE-project. Het melden van bugs, packaging, voorspraak... Ik vond het altijd geweldig om bij te dragen aan het project en samen te werken met vrienden binnen de community. Voorzitter zijn is een andere manier om toe te geven aan de drang om iets terug te geven aan een community die mij zoveel heeft gegeven de afgelopen jaren.

Op de volgende pagina: Waarom openSUSE?

Bryan: Wat maakt openSUSE zo speciaal? Waarom draag je niet bij aan Debian, Fedora, Arch etc...?

Richard: Ik zou zeggen dat dat vooral te maken heeft met de "mindset" van openSUSE of de "filosofie"... twee woorden die we normaal gesproken niet gebruiken in dit project. Het komt erop neer dat SUSE heeft wat ik zoek. Distributies die technisch krachtig zijn, maar toch makkelijk zijn om mee te werken. Tools om mijn systeem draaiende te houden, tools die mij leren software te bouwen. Al deze tools hebben een prachtige, slimme groep contributors. Ik heb tijd gespendeerd aan andere distributies en de bijbehorende gemeenschappen, maar openSUSE voelde altijd als thuiskomen voor mij.

Bryan: Nu even over de distributies. OpenSUSE heeft twee zeer verschillende distibuties, Tumbleweed (rollend) en Leap (niet rollend). Welke versies draaien op jouw systemen thuis?

Richard: Tumbleweed op mijn Desktop plus laptop en Leap op m'n server.

Bryan: De afgelopen paar jaren hebben zowel openSUSE als Fedora het aantal distributies uitgebreid. (Fedora heeft verschillende edities voor Cloud, Server en Workstation; openSUSE heeft Leap en Tumbleweed). Wat vind je van die gang van zaken? Goed, of slecht?

Richard: Dat is een goed ding, meestal dan. We moeten vooral voorkomen dat we gaan splitsen of nieuwe versies uitbrengen omdat het kan. In ons geval keken wij met Leap en Tumbleweed naar onszelf, onze gebruikers en wat wij deden in het verleden en realiseerden ons dat we twee verschillende use cases en gebruikersgroepen hadden die we tevreden moesten houden met één enkele distributie. Dat bezorgde ons onnodig veel werk. Het maken van een universele distributie die alles doet en iedereen blij maakt is wat dat betreft niet te doen.

Tumbleweed geeft ons de mogelijkheid om ons te concentreren op de wensen van onze gebruikers en bijdragers die het nieuwste van het nieuwste willen hebben op een stabiel, rollend, platform. De beschikbaarheid van de SUSE Linux Enterprise codebasis zorgt er verder voor dat we Leap kunnen bouwen. Dit systeem is uitzonderlijk stabiel en een goede keuze voor gebruikers en situaties waar stabiliteit belangrijk is. Wijzigingen zijn daarom minder snel welkom. Fedora heeft ook zoiets geprobeerd te bereiken met zijn edities, maar in ons geval zien wij "Cloud", "Server", en "Workstation" slechts als simpele installatie-opties bovenop de openSUSE-distributie waar je voor kiest.

Op de volgende pagina: De toekomst van openSUSE Bryan: Waar zie je openSUSE over een aantal jaar? Op praktisch elke Linux conferentie vraagt men mij (gekscherend) of er ooit een "SUSE Phone" uitkomt. Houd je rekening met het feit dat openSUSE ooit terecht zal komen in de tablet/telefoonwereld?

Richard: Ik denk zeker dat het mogelijk is. Ons project is gebaseerd op bijdragen en veel van onze bijdragers zitten vaak in de technische kant van het spectrum. Onder andere professionele ontwikkelaars, hackers en sysadmins zijn de mensen die openSUSE een warm hart toedragen.

Als wij bijdragers hebben die openSUSE op een telefoon willen zien, zullen wij ze zeker ondersteunen. Maar de mobiele wereld is best een lastig gebied. Zeker omdat hardware vaak niet erg open of hackbaar is. We zien steeds meer interesse en activiteit in het ARM-gebied. Er is al erg veel ondersteuning voor openSUSE op de vele ARM-ontwikkelborden. Er zijn zelfs ARMv8 (ook wel aarch64 genoemd) hardware-leveranciers als SoftIron die hun hardware standaard verschepen met Tumbleweed.

Ik zelf denk dat openSUSE meer potten gaat breken op dat gebied.

Bryan: Laten we even een stapje achteruit doen en praten over de bredere Linux-wereld. Als je één probleem zou kunnen oplossen binnen de Vrije software- en Linux-wereld, wat zou dat dan zijn?

Richard: Ik wil open source NVIDIA drivers die op elk gebied beter zijn dan de propriëtaire versies.

Bryan: Dat is een simpel antwoord, die denk je dat we dat voor elkaar kunnen krijgen?

Richard: Dat weet ik niet precies. Het reverse-engineeren heeft ook zo z'n grenzen dus het zal echt afhankelijk zijn van NVIDIA.

De middelvinger van Linus heeft niet geholpen, dus ik zet in op de competitiedrang van AMD, dat het op dit moment zeer goed doet op dat gebied (denk aan Vulkan) en als niets helpt kunnen we altijd nog langs gaan als een boze meute met hooivorken, fakkels en Tux-knuffels.

Bryan: Dus we moeten afstand nemen van Linus die z'n middelvinger opsteekt naar dat soort bedrijven en inzetten op een pluche-gebaseerde strategie. Klinkt logisch. Hoe groot acht je de kans dat NVIDIA beslist volledig open source drivers te maken?

Richard: Dat hangt helemaal van de tijd af. Op een gegeven moment zal het onvermijdelijk zijn. Zowel in de software- als in de hardwaremarkt realiseert men zich dat een open model de enige manier is om concurrerend te blijven op de lange termijn. Ik denk echter niet dat zoiets binnenkort zal gebeuren.

Op de volgende pagina: Alternatieven en bijdragen Bryan: Als de mensen van openSUSE jou uit het project zouden schoppen en je op een of andere hypothetische manier zouden verbieden ooit nog met openSUSE te werken, welk systeem zou je dan gebruiken, of zou je zelf een distributie bouwen?

Richard: Wow, dat is een goede vraag. Ik denk niet dat ik m'n eigen distributie zou bouwen, er zijn er al genoeg. Het forken van openSUSE is dan wel verleidelijk, maar dat zou egoïstisch zijn. Ik denk dat ik voor Arch zou gaan. Maar ik zou dan wel m'n eigen openQA-instance implementeren.

Bryan: Je realiseert je toch wel dat elke Arch-gebruiker nu op Reddit gaat posten dat de voorzitter van openSUSE Arch zou overwegen he?

Richard: Ach, dan hebben ze tenminste iets anders te zeggen dan "Hey, wist je wat ik Arch linux gebruik?" ;)

Bryan: Laten we het nog even hebben over de statistieken. Het is erg moeilijk te achterhalen hoeveel mensen actief Linux gebruiken. We proberen de trends een beetje in de gaten te houden via Distrowatch (en dat is niet echt accuraat). Hoe houden jullie bij hoeveel mensen jullie distributie gebruiken en hoe kunnen wij semi-accurate gebruikersaantallen achterhalen voor alle grote distributies?

Dat is best lastig. Wij hebben wel wat voordelen dankzij de build service en zypper. Deze tools geven ons wat extra opties op het gebied van anoniem gebruikers tellen. Maar zelfs dan is het nog steeds lastig om bij te houden en is er genoeg ruimte voor fouten en interpretatie.

Elke distributie heeft weer een andere toolingmethode en er zijn verschillende manieren waarop je zou kunnen tellen. Een goede vergelijking is bijna niet te maken. Ik had hierover een interessant chatgesprek met Stephen Smoogen van Fedora bij FOSDEM. We zullen ons best doen samen te werken. Het zou fijn zijn als we met een bredere oplossing kunnen komen, maar ik denk dat dat, dankzij alle verschillende technische implementaties, nog lang zal duren. Wat dat betreft heeft Distrowatch het goed voor elkaar.

Bryan: Wat is voor mensen die betrokken willen zijn bij het openSUSE project een goede plek om te beginnen? Richard: Kies iets waar je aan wil werken, het maakt niet uit wat, technisch, marketing, artwork. Vind iets en wij zullen je maar al te graag helpen. Als je niet precies weet wat je zou kunnen betekenen voor openSUSE kan je een kijkje nemen op http://101.opensuse.org. Op die site vind je een lijst met ideeën als onderdeel voor ons mentorprogramma. Daarnaast kan je je ook inschrijven op de openSUSE mailinglijst of ons IRC-kanaal. Vertel mensen wat je wil doen, maak vrienden en vind mensen die je willen helpen en dat was het, je bent al op weg. Het is hard werken en dikke pret, net als ons motto en /etc/motd zegt..."Heel veel plezier!"