De grote winnaar is Google. Met een marktaandeel van meer dan 86 procent laat Android de concurrentie mijlenver achter zich. Op de tweede plaats staat Apple. Hoewel het marktaandeel van de fabrikant al een tijdje terugloopt weet het toch nog steeds boven de 10 procent te blijven. Het marktaandeel van Apple is teruggelopen van 14,6 procent in 2015 naar 12,9 in 2016.

Gemarginaliseerd

Microsoft heeft het echter het allerzwaarst. Het marktaandeel van de softwarereus heeft de afgelopen maanden een forse klap gekregen en is flink gemarginaliseerd. Met een marktaandeel van 0,6 procent lijkt Windows Phone niet echt meer een rol van betekenis te hebben.

Zelfs als alle andere systemen worden gecombineerd met Windows Phone/Mobile-toestellen (denk aan Blackberry's besturingssysteem en Symbian bijvoorbeeld) komt het totale marktaandeel niet boven de 1 procent uit. Dit betekent dat Apple en Android op dit moment meer dan 99 procent van de smartphonemarkt in handen hebben.

Hoop

Toch geeft Microsoft niet op. Hoewel de softwarereus z'n ecosysteem dit jaar amper nog aandacht geeft heeft het grootse plannen voor volgend jaar. Veel mensen speculeren al een tijd over een eventuele "Surface Phone" maar echt veel is daar nog niet over bekend. Bovendien is het nog maar de vraag of Windows Phone-gebruikers nog zo lang zullen wachten.

Microsoft heeft dit kwartaal overigens wel meer toestellen verkocht dan in het zelfde kwartaal van 2015 wat door fans ook gezien zou kunnen worden als een keerpunt.