De Eclipse Foundation zet een nieuw initiatief op om het open source-ontwikkelraamwerk meer geschikt te maken voor mobiele telefoons. Dit draagt de naam Pulsar en moet leiden tot een universeel ontwikkelplatform voor smartphones. Softwareontwikkelaars moeten nu namelijk verschillende ontwikkelpakketten (sdk’s) gebruiken voor telefoons van verschillende fabrikanten.

De grote leveranciers Motorola en Nokia hebben de Pulsar-werkgroep opgericht samen met Genuitec, producent van ontwikkelsoftware MyEclipse. Dat bedrijf is ook mede-oprichter van de Eclipse Foundation zelf. Andere Pulsar-leden zijn Sony Ericsson, Blackberry-maker RIM en IBM. Laatstgenoemde is al geruime tijd gebruiker en promoter van Eclipse.

Afwezigen

Belangrijk is echter de afwezigheid van Microsoft, Apple en Google. Daarmee ontbreken dus Windows Mobile, de Mac OS X-uitvoering op de iPhone, en het op Linux gebaseerde Android-besturingssysteem. De leveranciers van die platformen houden het vooralsnog bij hun eigen ontwikkelomgevingen, wat ontwikkelaars van mobiele applicaties daar dan ook toe verplicht. Microsoft heeft net wel aangekondigd zijn Flash-tegenhanger SilverLight te koppelen aan Eclipse. Dat doet het via een open source-plugin van een derde partij.

De Pulsar-werkgroep wil dergelijke toevoegingen juist overbodig maken om het werk van ontwikkelaars te vergemakkelijken. Het is geen van de individuele leveranciers namelijk gelukt een dermate groot marktoverwicht te krijgen dat ontwikkelaars zich exclusief of vooral richten op hun platform en de daarbij behorende ontwikkelomgeving.

“De nieuwe lichting van smartphones vervagen de scheidslijn tussen desktopcomputers en mobiele connectiviteit. Ze herdefiniëren de standaarden voor internetapplicaties”, zegt vice-president Wayne Parrott van Genuitec. De noodlijdende smartphonefabrikant Palm kiest voor zijn aankomende Pre-smartphone en het daarop draaiende, geheel nieuwe webOS voor reguliere webtechnieken als html, css en JavaScript. Die webapplicaties draaien dan als platform eigen (native) applicaties.

Eind juni

Het Pulsar-ontwikkelplatform moet diverse andere ontwikkelomgevingen voor smartphones omvatten. Dat betreft onder meer Java ME (Mobile Edition), mobiele webtechnieken en ook telefoon- of leveranciersspecifieke ontwikkelplatformen. De eerste versie van Pulsar moet eind juni dit jaar al uitkomen. Dan verschijnt ook een nieuwe versie van de Eclipse-software en van de daarop gebouwde PHP Development Tools (PDT).

De werkgroep geeft zichzelf vier hoofddoelen. Eerste taak is het maken van de ontwikkelsoftware Eclipse Pulsar Platform. Dan komt het opstellen van een technische planning voor uitbreiding van die software. Daarbij hoort ook de formulering en openbaarmaking van best practices, wat documentatie en testmodules voor Pulsar omvat. Tot slot doet de werkgroep aan promotie voor het mobiele ontwikkelplatform om meer softwareontwikkelaars enthousiast te maken.