Smartphones zijn behoorlijk verslavend en we besteden meer tijd starend naar dat schermpje dan ooit. De verkoop van toestellen is inmiddels zo groot dat de pc er in het niet bij wordt gelaten. Waar gaan we heen het komende jaar? Even drie datapunten op een rij:

  • De verkoop van pc's is vorig jaar verder gezakt naar 263 miljoen stuks.
  • Smartphoneverkoop is in 2017 gestegen naar een record van 1,5 miljard stuks.
  • De grootste smartphonemarkt momenteel is China, gevolgd door India en daarna de VS.

"Binnenkort zijn consumenten pc's uitgestorven (afgezien van professionele gebruikers)", meent mobiele sector-analist Tomi Ahonen.

Verslavend

Ondertussen groeit de tijd die we per dag besteden aan de smartphone. Marktvorser App Annie ziet een groei van dertig procent sinds 2015 en komt nu uit op een gemiddelde van drie uur per dag. "In de meeste markten die we analyseerden heeft de gemiddelde smartphonegrbuiker 80 geïnstalleerde apps, waarvan er in een maand tijd 40 worden gebruikt."

Nog meer datapunten van App Annie:

  • Er zijn meer dan 175 miljard apps voor Android en iOS gedwonload.
  • We geven nu 105 procent meer geld uit aan apps dan 2 jaar geleden.
  • Een kwart van de totale app-uitgaves gebeurt in China.

Het is vrij logisch dat nu smartphones een computerervaring leveren waar je niet speciaal voor hoeft te gaan zitten, de bevolking daar meer mee bezig is. Toen zo'n acht jaar geleden Steve Jobs voorspelde dat we het pc-tijdperk achter ons zouden laten, werd hij vierkant uitgelachen door de meeste tech-experts. Maar de voorspelling is grotendeels uitgekomen.

Steve Jobs: De pc is straks als de vrachtwagen. We gebruiken hem nog wel, maar zijn vooral voor professionele gebruikers.

We zien het in feite al met het redelijke succes van de Microsoft Surface-lijn. Het bedrijf snapt dat het de mobiele race heeft verloren, maar is een stap vooruitgesprongen met een hybride tussen mobiel en laptop, waar de markt momenteel meer heen lijkt te bewegen. Dit is dezelfde markt waar Apple zit met de iPad en ik vermoed dat dit de arena is waar de toekomst van de pc wordt uitgevochten.

Je kunt ook al zien hoe Apple omgaat met die toekomst: de nieuwe Macs benadrukken kracht en prestaties omdat de maker snapt dat de professional en de 'prosumer' bereikt moeten worden. De scheidslijn tussen computer en mobiel verdwijnt met de huidige iPads steeds meer, met tweaks die de iPads geschikter maken voor doorsnee computertaken.

Als je kijkt naar zowel de hybridisering van apparaten als de Surface en de stappen die de iPad neemt om pc-taken over te nemen, lijkt het onvermijdelijk dat we naar een OS gaan dat zowel Macs als iPads (en wellicht iPhones) aanstuurt op een manier dat de apparaten meer op elkaar lijken in plaats van verschillend zijn.

Er zullen namelijk - zoals Jobs al stelde - altijd taken zijn waar computers beter geschikt voor zijn. Maar het grote verschil is dat met het smartphone-tijdperk veel meer mensen toegang hebben gekregen tot computers dan ooit het geval was met de pc. Vrijwel iedereen heeft een smartphone en een computer bij de hand.

Gedrag verandert

Nu deze technologieën overal en altijd bij ons zijn, is het logisch dat ze meer van onze tijd opeisen. Dat betekent dat kinderen die verslaafd zijn aan iPhones geen uitzondering zijn op een regel, maar ze zijn een signaal dat technologie de manier waarop mensen zich gedragen en met elkaar omgaan veranderen.

Dat is op zichzelf niet goed, maar ook niet slecht. Nieuwe technologie brengt ons nieuwe problemen, maar ook nieuwe oplossingen - zie de trend naar 'distraction free'. We moeten allemaal zelf uitzoeken hoe we de balans vinden.