De inzet van NL-Alert is gisteren bij een grote brand in Noord-Brabant misgelopen. Omroep Brabant meldt dat sms’jes pas uren na het uitbreken van de brand bij omwonenden aankwamen. De politie bevestigt op Twitter dat er ‘technische problemen’ waren bij de inzet van NL-Alert in Oosterhout tijdens een grote brand bij chemisch bedrijf ELD in het Brabantse plaatsje.

Trage communicatie

De brand werd gisteravond rond kwart over negen gemeld en tien minuten later opgeschaald naar 'grote brand'. Het bericht dat via NL-Alert naar omwonenden gesms’t moest worden, werd pas na tien voor twaalf ’s avonds ontvangen door omwonenden. De politie van Breda meldt op Twitter dat deze late reactie te wijten was aan ‘technische problemen’.

Omroep Brabant schrijft dat de communicatie rond de brand, die achteraf volgens de Oosterhoutse burgemeester geen gevaar voor de omgeving heeft opgeleverd, sowieso traag op gang kwam. De gemeente kwam om kwart voor twaalf, een kwartier nadat inmiddels het sein brand meester was gegeven, pas met een verklaring waarin werd opgeroepen ramen en deuren gesloten te houden. Even later volgde het sms’je via NL-Alert.

Aard technische problemen

Over de technische oorzaak die de politie Breda op Twitter meldt, tast ook de gemeente Oosterhout nog in het duister. De politie Zeeland-West-Brabant verwijst hiervoor door naar de gemeente die de woordvoering doet naar aanleiding van de brand gisteravond. De gemeente weet nog niets meer dan dat er sprake zou zijn van ‘technische problemen’

“Dit is momenteel in onderzoek bij de veiligheidsregio (Midden- en West-Brabant, red.) die een lijntje heeft met NL-Alert”, vertelt woordvoerder Frank Lambregts van de gemeente Oosterhout. Ook wordt onderzocht wanneer de eerste poging om een waarschuwing te versturen precies is gedaan. Webwereld heeft hierover nog vragen uitstaan bij de gemeente.

Problemen met Cell Broadcast

De Nederlandse overheid wil NL-Alert graag snel invoeren, maar stuit daarbij op problemen. Het systeem gebruikt Cell Broadcast in plaats van een lijst aangemelde telefoonnummers. Daarmee krijgen ontvangers in de buurt van geselecteerde basisstations een push-bericht. Bij eerdere landelijke tests bleek dat veel te weinig mensen de waarschuwing per sms ontvangen.

Providers zorgden ervoor dat een nieuwe test in mei werd afgeblazen. Cell Broadcast wordt ondersteund in de GSM-standaard, maar van de techniek is weinig gebruik gemaakt. Op 3G-netwerken wordt Cell Broadcast dan ook niet standaard ondersteund en de inschakeling ervan op hun netwerken maakt telco’s nerveus. Dit zou problemen kunnen opleveren als de firmware van toestellen – met name smartphones – er niet voor is geoptimaliseerd.