Snapchat voegt zich in het illustere rijtje van onder meer Facebook en Google door een grote privacymisser te maken, waardoor het bedrijf twintig jaar onder privacycuratele komt te staan. Handelsautoriteit FTC legde eerder Google die maatregel op vanwege 'foutjes' met sociaal netwerk Buzz en Facebook vanwege het delen van gebruikersdata met derden zonder die gebruikers daar duidelijk over te informeren.

Database leeggesluropt door gat

Snapchat wordt onder toezicht gesteld omdat het gebruikers voorhield dat chats na enkele seconden echt niet meer te achterhalen waren, wat niet waar was. Zo vertelde het bedrijf dat als ontvangers een screenshot maakten, de zender daarvan zou worden geïnformeerd. Maar dat bleek eenvoudig te omzeilen. Ook waren locatiedata te achterhalen en werden Snapchats onversleuteld opgeslagen - allemaal tegen de privacybelofte van Snapchat in.

Snapchat geeft toe fouten gemaakt te hebben. "Toen we ons richtten op het bouwen, kregen bepaalde zaken niet de aandacht die het gehad zou moeten hebben", laat het bedrijf weten via een blogpost. De zaak kwam aan het rollen na een blunder waardoor aanvallers een database konden samenstellen met 4,6 miljoen gebruikersnamen en telefoonnummers.

Alsnog boetes

Onder de curatele kan een organisatie die door de FTC is ingezet op willekeurige momenten het bedrijf auditen. Als het bedrijf opnieuw fouten maakt waarmee de privacy van gebruikers te grabbel wordt gegooid - zonder dat ze daar van tevoren vanaf weten - kan de FTC het bedrijf flinke boetes opleggen. Zo ging Google tijdens de curatele over de schreef met het negeren van Safari's antitracking-optie en kreeg het bedrijf een boete van tientallen miljoenen.