Het sneeuwalarm begin deze week in de Verenigde Staten bleek uiteindelijk een storm in een glas water, maar doordat de autoriteiten iedereen had geboden thuis te blijven, zaten veel mensen met de duimen te draaien. Waar in het verleden dergelijke situaties hebben gezorgd voor een geboortegolf, is daar nu het internet. En dus werden de torrents en masse binnengehaald.

Dat blijkt uit een analyse van downloadbestrijder Irdeto, dat een vestiging heeft in ons eigen Hoofddorp en door Mashable ook als Nederlands bedrijf wordt gezien (het management lijkt ons vooral Amerikaans). Irdeto werkt voor de copyrighthouders, in dit geval de rechtenhouders op de meest populaire tv-series en heeft gemeten wat er precies op Bittorrent gebeurde op de 26ste en 27ste januari.

The Bridge en Black Sails meest populair

En dat was niet mis: in New York, New Jersey en Massachusetts was een kleine toename in het aantal illegale downloads te zien, maar in Connecticut en Rhode Island liep het de spuigaten uit, met een toename van respectievelijk 33 en 57 procent. Vooral populair waren de series The Bridge en Black Sails.

"Er blijkt toch een onvervulde behoefte die wordt ingevuld via piraterij", zegt Eric Antze van Irdeto tegen Mashable. "Wanneer mensen extra vrije tijd krijgen, willen ze hun achterstand in het kijkgedrag inhalen, of simpelweg comakijken naar hun favoriete tv-series. Dat willen ze doen op hun eigen voorwaarden en zoeken naar de meest makkelijke manier om dat te bereiken."