Een flink aantal kranten en nieuwssites besteedde er vorig jaar aandacht aan. Bezitters van een telefoon met Bluetooth zouden de draadloze technologie gebruiken om contact te leggen met anderen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of in een café. Het doel: anonieme seks.

Toothing heette het fenomeen. Er was een online forum waarop toothing-liefhebbers met elkaar van gedachten wisselden en op een speciale pagina ('A Beginners Guide to Toothing') legde een zekere 'Toothy Toothing' uit hoe de nieuwe contactmethode in zijn werk ging.

Deze week is 'Toothy Toothing' uit de kast gekomen. Het blijkt te gaan om de Britse gamesjournalist Ste Curran. En nee, hij heeft nog nooit aan toothing gedaan. Het hele fenomeen blijkt een broodje aap te zijn. Verzonnen door Curran en een vriend.

Curran werd geïnspireerd door de onthulling van de Britse tabloid The Sun dat voetballer Stan Collymore deed aan 'dogging' – seks in het openbaar met vreemden. Door het artikel over Collymore sprak opeens half Engeland over 'dogging'. "We waren benieuwd of een eigen buzzwoord konden creëren", schrijft Curran op zijn weblog.

Bluejacking

Volgens Curran is 'toothing' een combinatie van 'dogging' en Bluejacking ('inbreken' op een mobiele telefoon die is uitgerust met Bluetooth). Samen met zijn vriend schreef hij het 'toothing'-forum vol met berichten.

Curran stuurde een bericht naar de gadgetsite Gizmodo. Daar verscheen het eerste artikel. Daarna ging het balletje rollen. Nieuwssites, kranten, tv-zenders en persbureaus doken op het verhaal.

Curran vindt het hilarisch dat mensen het fenomeen 'toothing' serieus namen. "Toothing – het versturen van een seksueel bericht naar een willekeurige telefoon in een volle trein – is net zoiets als naar een drukke nachtclub gaan, een steen met een liefdesbrief eraan op de dansvloer gooien en hopen dat degene die de steen raakt, met je naar bed wil gaan. Het is technisch mogelijk, maar het gebeurt nooit."