Friend Connect werd maandagnacht gepresenteerd tijdens de derde Campfire One-bijeenkomst in het Google-hoofdkwartier.

Culinaire site

Googles programmamanager Mussie Shore demonstreerde een culinaire site, waarop leden zich konden inschrijven, reageren, foto's plaatsen, recepten beoordelen en zieltjes winnen onder hun vrienden op bestaande sociale netwerksites als Facebook. Friend Connect maakt gebruik van netwerktechnologieën als OpenSocial, OpenID en OAuth, zo schrijft CNet. Ontwikkelaars die de functionaliteit op hun site willen, hoeven slechts een HTML-code toe te voegen. Hierna kan content van sociale netwerken als Facebook worden geïntegreerd in een klein scherm op hun site.

Widget

Het voordeel van Friend Connect zit vooral in het gebruiksgemak. De technologie lijkt enigszins op die van MyBlogLog, een door Yahoo aangekochte widget die lezers van populaire blogs samenbrengt, of op Flux van mediabedrijf Viacom, waarmee ook sociale netwerkfunctionaliteiten op websites kunnen worden gezet. Deze zijn echter nog niet tot het grote publiek doorgedrongen.

Verwarring

Daarnaast hebben in korte tijd verschillende grote internetbedrijven oplossingen voor dataportabiliteit gepresenteerd, waarmee internetters verschillende sociale media met één ID kunnen bezoeken. Zo kwam MySpace met Data Availability en Facebook met Facebook Connect. Chris Saad, specialist op het gebied van dataportabiliteit, waarschuwt al voor de verwarring die al deze nieuwe initiatieven kunnen opleveren, aldus aldus CNet.