De Federal Trade Commission zal nog dit jaar met een oordeel komen over de mogelijke vervolging van Google naar aanleiding van klachten over misbruik van zijn dominante positie in de zoekmarkt. Dat zegt FTC-voorzitter Jon Leibowitz in een speech op de Georgetown University meldt Reuters.

Op dit moment doet de FTC onderzoek naar de beschuldigingen dat Google zijn zoekresultaten manipuleert om gebruikers naar de eigen nieuwe diensten te leiden op het gebied van reizen, winkelen en entertainment. Deze manipulatie zou botsen met de wet. De FTC wil voor het einde van het jaar oordelen of dat werkelijk zo is.

Google 'bereid elke vraag te beantwoorden'

Google heeft altijd ontkent dat het de zoekresultaten manipuleert en zegt bij monde van woordvoerder Adam Kovacevich tegen Reuters dat het “graag onze bedrijfsvoering uitlegt aan de regulerende instanties" en bereid is elke vraag die er leeft te beantwoorden.

Ook in de Europese Unie wordt onderzoek gedaan naar de gedragingen van Google in die nichemarkten waar het zelf in de afgelopen jaren nieuwe diensten heeft ontwikkeld. Dat onderzoek zou al eerder dit jaar worden afgerond, maar Eurocommissaris Almunia gaf Google in eerste instantie nog een kans om te schikken. Daarover zijn de gesprekken achter gesloten deuren nog steeds gaande.