NX comprimeert de gegevens van het X Window System om ook over trage verbindingen een werkbare desktop te geven. Bovendien gebruikt het protocol ssh als transportprotocol, waardoor het encryptie en authenticatie kan aanbieden. Dankzij de compressie en encryptie is NX prima in staat om bijvoorbeeld een Ubuntu-desktop in de cloud te draaien.

NX kent ook het concept van sessies: gebruikers kunnen op afstand op een grafische desktop van een computer inloggen, maar kunnen deze sessie ook verlaten zonder dat ze wordt afgesloten. Ze kunnen daarna weer op de sessie inhaken, zelfs op een andere computer. De NX-client kan bij het opnieuw inloggen een lijst van openstaande sessies laten zien. Dit is te vergelijken met de functionaliteit die screen en tmux aanbieden voor terminalsessies, met het verschil dat je bij NX de hele desktop te zien krijgt, niet alleen een console.

Software

NX is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf NoMachine, dat in 2003 de kern van zijn product onder de GPL uitbracht. Het biedt gratis client- en serversoftware aan, en in de tussentijd zijn er ook een aantal open source client- en serverprogramma's ontstaan. Aan de serverkant heb je bijvoorbeeld FreeNX, dat echter al jaren niet meer onderhouden wordt, en sinds vorig jaar ook Neatx van Google.

Als clients heb je naast de client van NoMachine (die voor Windows, Linux, Mac OS X en Solaris bestaat) de keuze voor QtNX of OpenNX, maar ook sommige remote desktop programma's zoals Remmina (sinds versie 0.8) ondersteunen NX. Bron: Techworld