Deze Amerikaanse spionage van bevriende landen blijkt uit een geheim document dat is gedateerd op april dit jaar. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft dat document te zien gekregen van voormalig NSA-systeembeheerder Edward Snowden. De NSA houdt een schaal van één tot vijf bij van interessegebieden voor verschillende landen. Daaronder naast buitenlandbeleid, internationale handel en economische stabiliteit ook factoren als nieuwe technologie en beveiliging van energie.

Duits-Amerikaanse spionnensamenwerking

Hoog op de lijst van spionagedoelwitten staan landen als China, Rusland, Iran, Pakistan en Noord-Korea. Maar in de middenmoot staan Duitsland, Frankrijk en Japan, gevolgd door Italië en Spanje. In de reeks onthullingen door de gevluchte Snowden is al naar buiten gekomen dat de Britse geheime dienst bevriende regeringen aftapt, onder meer top twee economische topconferenties in Londen.

Ook de NSA zou EU-diplomaten aftappen, onthuldde Der Spiegel eerder. Vervolgens is er ook naar buiten gekomen dat Duitse geheime diensten goed gebruik maken van de spionagetools van de Amerikaanse collega's, zoals PRISM en XKeyScore. De BND en BFV zouden hecht samenwerken met de NSA voor massale dataverzameling.

NSA: slechts 1,6 procent

De NSA heeft op de ontstane ophef over zijn afluisterpraktijken gereageerd met de geruststelling dat het slechts 1,6 procent van het wereldwijde internetverkeer beroert. Daarvan selecteert de Amerikaanse geheime dienst dan 0,025 procent voor nadere analyse, stelt het in de eigen whitepaper over de geheime informatievergaring.