Brussel werkt aan een eigen 'Facebook' of Hyves voor alle Europese, nationale en regionale parlementsleden in de 27 EU-landen. De site myparl.eu moet in oktober van start gaan en biedt ruimte aan de 20.000 parlementsleden van alle lidstaten. De site is begroot op ongeveer 4 miljoen euro.

De site moet niet alleen een brug slaan tussen de burger en de EU, maar ook het contact tussen Europarlementsleden en nationale kamerleden verbeteren. 'Beide partijen hebben weinig contact met elkaar terwijl ze uiteindelijk veelal over dezelfde voorstellen moeten stemmen', aldus de Europese Commissie.

Thema's

De discussies op het myparl.eu zullen zich vooralsnog concentreren op drie verschillende thema's. Naast 'de toekomst van Europa' en 'interculturele dialoog', oud-VVD-europarlementarier Elly Plooij (VVD) zal debatleider zijn voor het derde thema 'energie en klimaatverandering'.

De kosten van het project zullen worden betaald van belastinggeld. Godfrey Bloom, een onafhankelijk parlementariër, omschrijft het project als een 'enorme geldverspilling'. 'Iedereen die deel wil nemen aan een sociaal netwerk zit al op Facebook of LinkedIn. Het is propaganda, gemaskeerd als informatie', aldus Bloom tegen de Telegraph.

Geen concurrentie voor Facebook

Stanley Crossic, debatleider van het thema 'de toekomst van Europa', ontkent op zijn blog dat de dienst concurreert met bestaande sociale netwerken. Het is bedoeld als open, online forum en moet debatten faciliteren. 'Alle informatie zal zichtbaar en toegankelijk zijn voor alle gebruikers, niet alleen voor parlementsleden,' schrijft Crossic.

Burgers kunnen de debatten wel volgen, maar mogen er niet aan deelnemen. Crossic ziet de website als een antwoord op kritiek dat teveel EU-beslissingen te gesloten zouden zijn. 'Het is een eerste stap om EU-burgers meer bij beslissingen te betrekken'.