Web 2.0 en de daarbij behorende applicaties zijn volgens het Houtense bedrijf e-office de fase van buzzword ontgroeid. De firma bepleit dat sociale software een geheel nieuwe en intuïtieve manier biedt om informatie te delen en samen te werken. Met het door IBM ontwikkelde Lotus Connections wil e-office deze manier van werken op de werkvloer introduceren.

Met het sociale softwarepakket is e-office van plan om actief op de trend in te springen waarbij web 2.0 technieken gebruikt worden om snel gegevens te produceren en uit te wisselen. Frits Mandersloot, verantwoordelijk voor Lotus Connections binnen e-office, legt uit: "Het kan best zijn dat iemand van marketing een geniaal financieel idee heeft, of andersom. In traditioneel georganiseerde bedrijven komen die goede ideeën zelden goed door, maar nu kunnen ze worden uitgewisseld."

Niet het eerste op de markt

E-office is niet de eerste partij die Web 2.0 op de werkvloer introduceert. Vorige maand onthulde Winkwaves al het Kenniscafé, een sociaal platform voor bedrijven wat "het koffieautomaatgevoel" terug moest brengen op de werkvloer. Ook CMS-ontwikkelaar CoreMedia maakt voor hun web 2.0 strategie al gebruik van hun eigen producten. Ontwikkelingen als deze tonen aan dat Web 2.0 en sociale netwerken een steeds belangrijkere rol gaan spelen op de werkvloer.

Verschillende onderdelen in één pakket

Lotus Connections is een online applicatie waarin een aantal onderdelen worden gebundeld die hun oorsprong vinden in sociale netwerk-functionaliteit. Er is de mogelijkeid om een eigen professioneel profiel aan te maken en een gebruiker kan bovendien tags toevoegen aan zijn eigen profiel, maar ook aan dat van een collega. Met behulp van een netwerkcomponent die vergelijkbaar is met LinkedIn kunnen er makkelijk dwarsverbanden gelegd worden. Een bookmarkmanager, vergelijkbaar met del.icio.us, zit eveneens in het pakket. De gebruiker kan een blog aanmaken en met de optie om communities te vormen kunnen gelijkgestemden elkaar vinden en kan de community als vraagbaak aangewend worden. Met het onderdeel 'activities' kan er daadwerkelijk actief worden samengewerkt; hier kunnen verschillende onderdelen van een klein projectonderdeel online verzameld worden. Uiteindelijk biedt de homepage in één oogopslag een overzicht van alle onderdelen en activiteiten.

Enthousiasme voor Web 2.0 is laag

Eerder dit jaar toonde een onderzoek van CIO.com aan dat de meeste it-managers absoluut niet zitten te wachten op web 2.0 applicaties zoals blogs, wiki's en sociale netwerken. Hierbij kwam onder andere naar voren dat beveiliging voor hen een heikel punt bleek te zijn bij de adoptie van dergelijke technieken. Ook bleek dat een groot deel van de it-managers zichzelf afvraagt welke toegevoegde waarde web 2.0 voor hun bedrijft biedt.