Dat stellen experts en analisten die sociale netwerken volgen. Sinds Facebook in mei zijn deuren opende voor andere internetbedrijven, wordt er druk gespeculeerd over vergelijkbare stappen van andere sociale netwerksites. Zo zouden Google, MySpace en LinkedIn ook overwegen hun platform open te stellen voor ontwikkelaars.

Een dergelijke stap van de netwerken zou volgens analisten een strategische zet zijn om te voorkomen dat de sites bezwijken onder 'doodlopende verveling', aldus Eweek. "Een van de grote problemen waar sociale netwerken nog steeds tegen aanlopen is dat mensen op een gegeven moment 300 vrienden in hun contactenlijst hebben staat en dan denken 'hmm, er is hier verder niet veel te doen op dit sociale netwerk'", verklaarde IDC-analist Karsten Weide tegenover Eweek.

Door hun platform open te stellen voor ontwikkelaars, bieden bedrijven als Google, MySpace en Linkedin programmeurs te kans op gratis software te ontwikkelen die gebruikers motiveert om gebruik te blijven maken van sociale netwerken.

Volgens Forrester Research-analist Charlene Li ontstaat hierdoor een domino-effect: bezoekers komen terug, het verkeer neemt toen en daarmee de online advertentie-inkomsten. Li meent dat Facebook zijn recente groei aan dit effect te danken heeft. Volgens Li spelen applicaties die mensen spelletjes laten spelen of boekrecenties of evenementinformatie laten delen, in op waar vriendschappen over gaan.

Samenwerken

Een sociaal netwerk als LinkedIn, dat zich met name richt op zakelijke gebruikers, kan bijvoorbeeld een omgeving aanbieden waar mensen samen aan een project kunnen werken, zoals een Powerpoint-presentatie. Topman Dan Nye van LinkedIn heeft tegenover de New York Times verklaard interesse te hebben in het openen van een API (application programming interface) voor bedrijven die zo'n online samenwerking mogelijk maken.

Google zou plannen hebben om de met name in India en Brazili├ź populaire netwerkdienst Orkut te openen voor externe applicaties. MySpace komt mogelijk deze week met nieuws over een API-set voor ontwikkelaars, zo voorspelde TechCrunch vorige week al. De sociale netwerksite zou het ontwikkelplatform MySpace Platform tijdens de Web 2.0-bijeenkomst aankondigen die woensdag tot en met vrijdag plaatsvindt in San Francisco.