De specialiste op het gebied van Human Media Interaction laat vandaag de Friendly Robotic Outdoor Guide (FROG) zien, een door de UT ontwikkelde robot die op dit moment proef draait op de campus. De FROG is ontwikkeld voor inzet in een paleis in Sevilla en een dierentuin in Lissabon en zal daar autonoom rondrijden om bezoekers gerichte informatie te geven.

Bekijk ook: Fotogallery Robotica UT Enschede

"We hebben deze robot gebouwd om uitnodigend te zijn. Hospitality stond bij het ontwerp ervan voorop", vertelt Evers aan Webwereld. Waar 'normale' gidsrobots in bijvoorbeeld musea fungeren als mobiele audiogids, ligt bij de UT campusrobot de focus juist op sociale interactie met een klein groepje mensen.

Geen omkijken naar

FROG komt voort uit een Europese samenwerking. Daarbij zijn diverse partners betrokken om onderzoekers van de Universiteit Twente te helpen met zaken als emotieherkenning en navigatie. De robot bouwt zelf een kaart op en werkt met een ingenieus detectiesysteem zodat ongelukken voorkomen worden.

De robot gaat zelfstandig op groepjes mensen af. Zij kunnen vervolgens door spraak of commando's op het aanraakscherm van de machine uitleg krijgen over bezienswaardigheden. Bovendien kan de robot op specifieke locaties door middel van projectie en het augmented reality scherm informatie toevoegen aan de omgeving. De robot wordt sinds twee maanden op het terrein van de UT in Enschede getest en kan zelfstandig bezoekers rondleiden op de campus.

Intern herbergt de robot voor WiFi-connectiviteit met zijn om met zijn beheerder(s) in contact te blijven en ZigBee-sensoren om met de omgeving interactie te hebben. In de robot zit een Ubuntu-machine voor de navigatie en een Windows-systeem (met Kinect) om gedrag en emoties te kunnen lezen. Op basis daarvan stemt de robot zijn acties af; als niemand naar FROG kijkt of de robot louter ongeïnteresseerde gezichten peilt, dan zal de robot ook niemand met zijn informatieriedel lastig vallen.

'Koopje'

Het is de bedoeling dat FROG aan bedrijven verkocht gaat worden die op zoek zijn naar een digitale gids. Volgens roboticaprofessor Stefano Stramigioli is de sociale robot relatief goedkoop om te maken. "Als je puur naar de onderdelen kijkt, red je het met 40.000 tot 50.000 euro makkelijk", zegt hij. "De hardware van de computers is niet duur, de optica is duurder maar daalt snel in prijs. Alleen de lasertechnologie die we in de robot gebruiken is nog erg kostbaar."

Woensdagmiddag opent koning Willem-Alexander samen met FROG het nieuwe innovatiecentrum The Gallery op het campusterrein van de UT. In juni zal de robot twee weken lang een pilot draaien rond het het Spaanse koninklijke paleis in Sevilla. De campusrobot zal vanaf 7 april tevens ingezet worden op de Hannover Messe, de grootste technologiebeurs ter wereld. Daarna komt de robot weer terug om vanaf september wederom bezoekers op de UT rond te leiden.

Campusrobot UT: FROG from Kristian van Tuil on Vimeo.