De bèta is deze week officieel van start gegaan op CeBIT en iedereen die wil kan volledige toegang krijgen tot wat de makers een 'Sociaal Netwerk voor BPM' noemen. BPM is de uitgebreide methodologie waarbij alle bedrijfsprocessen geheel worden afgestemd op wat de einddoelen zijn en waar klanten naar op zoek zijn. Onderhand hebben volgens het bedrijf al vijfhonderd gebruikers zich aangemeld voor de testversie.

IDS Scheer

Zoals blijkt uit de naam is ArisAlign gebaseerd op ARIS (Architecture of Integrated Information Systems), een raamwerk uit de stal van BPM-specialist IDS Scheer. Dat bedrijf is vorig jaar door Software AG overgenomen, waarmee het bedrijf ook de ARIS-technologie in handen kreeg. Indertijd was Software AG al in de weer met het bouwen van het sociale netwerk AlignSpace, en heeft onderdelen van ARIS verwerkt in het AlignSpace-project.

Sociaal

Andere functies zijn dezelfde zoals je van een sociaal netwerk kunt verwachten, met zaken als een forum en contactlijsten, maar ook bijvoorbeeld een aparte sectie waar gebruikers kunnen samenwerken aan hetzelfde project. Daarbij is alles gericht op de niet-technische gebruikers, waarbij gebruikers elkaar tijdens een project op de hoogte kunnen stellen met zogenaamde 'stickies' en 'stages. De omgeving werkt daarbij als een whiteboard. Voorlopig laat de zoekfunctie het in de testversie danig afweten, zo is het nog niet mogelijk om op stickies te zoeken. Het platform is gebouwd op Software AG's WebMethods-platform, en wordt gehost als Amazon Web Services clouddienst.

Concurrentie

ArisAlign is zeker niet de eerste BPM-clouddienst, en met de online tools zal Software AG de concurrentiestrijd aan moeten gaan met pionier Salesforce.com. Dat bedrijf maakte vorige maand nog Visual Process Manager beschikbaar op zijn dienstenplatform.

ArisAlgin