Een uitleessysteem dat het zoeken door bergen met digitaal bewijs net zo makkelijk maakt als googlen. Agenten die met behulp van een eenvoudig programma specifiek bewijsmateriaal kunnen vinden. Rechercheurs die tijd overhouden voor belangrijkere zaken en niet langer urenlang moeten zoeken naar een enkele foto of tekstdocument.

Het doorspitten van de alsmaar groeiende hoeveelheid data, kost dusdanig veel tijd dat nieuwe hulpmiddelen noodzakelijk zijn. Fox-IT heeft daarvoor Tracks Inspector ontwikkeld. Het uitleesprogramma wordt na regio Haaglanden inmiddels door meerdere politiekorpsen tot tevredenheid getest. Het Delftse securitybedrijf onderhandelt met de politie om het uitleesprogramma definitief in te voeren.

Agent kan overal inloggen

Het werken met Tracks Inspector moet betrekkelijk eenvoudig worden. Nadat een computer in beslag genomen is, wordt een volledige kopie van de harde schijf naar de afdeling digitale expertise gestuurd en wordt deze kopie vervolgens gekoppeld aan Tracks Inspector. De agent in kwestie ontvangt daarna een link waarmee hij op een desktop, laptop en zelfs tablet via een webbrowser kan inloggen met wachtwoord om de informatie zelf te lezen.

Het is niet de bedoeling dat Tracks Inspector de meer gecompliceerde opsporingsprogramma's als FTK (Forensic ToolKit) vervangt. Maar het neemt ze wel een groot deel van het speurwerk uit handen. De politie moet zijn digitale capaciteit uitbreiden en blijkt op meerdere plekken enthousiast over het programma dat Fox-IT ontwikkelt.

Mensenhandelaar opgepakt

Een praktijkvoorbeeld toont aan dat er tijdswinst wordt geboekt. Willem Leeflang is teamleider van de regionale recherche politie Noord- en Oost-Gelderland en zag zijn rechercheurs de afgelopen maanden aan het werk met Tracks Inspector. In een zaak rond een verdachte van mensenhandel en seksuele delicten kregen zijn rechercheurs een verzameling opslagmateriaal van 2 terabyte “voor de kiezen", verdeeld over meerdere externe harde schijven, SD-kaartjes en USB-sticks.

Leeflang: “Normaal gesproken was de dienstdoende rechercheur hier tot zijn pensioen mee bezig. Nu kon in betrekkelijk korte tijd (2,5 week, red.) het fotomateriaal worden gevonden waar we naar op zoek waren. Dat komt omdat je met het programma gericht kunt zoeken naar bijvoorbeeld afbeeldingen of facturen. Uiteindelijk vonden we zelfs nieuw bewijs voor een ander delict."

Systeem heeft ook nadelen

De praktijktest toont ook dat Tracks Inspector niet in staat is alle gevraagde data te leveren. Leeflang stelt dat gewiste of versleutelde bestanden problemen opleveren. “Het is niet zo dat het programma al het werk uit handen neemt en alle gevraagde data leest en vervolgens levert. Goede werkafspraken vooraf blijven nodig. Het gaat vooral om gemakkelijk zoeken, zoals bij googlen", vertelt Leeflang, die samen met zijn team ook enkele aanmerkingen had op de eerdere user interface.

Zijn team testte het programma eerst lokaal op een apart netwerk. Toen dit beviel werd uitgebreid naar het interregionale recherche netwerk (iRN). Momenteel draait de meest recente versie (1.3) van het programma op het beveiligde ICT-netwerk. De proef die half oktober afliep, is inmiddels verlengd tot 1 februari 2013. Bureau Digitale Expertise, een samenwerkingsverband van digitale specialisten die de politieregio's ondersteunen, heeft daarbij een ondersteunende rol.

Definitieve versie bijna klaar

Fox-IT laat weten dat het programma over een maand definitief uit de testfase komt. “Tot nu toe hebben we alleen nog maar pilotprojecten gedraaid. Begin december hebben we een versie die compleet is met licentiecontrole en die kan worden ingekocht door politiecorpsen", meldt forensisch expert Hans Henseler van Fox-IT aan Webwereld.

Leeflang hoopt in ieder geval dat zijn rechercheurs met het programma kunnen blijven werken. “Met Fox-IT delen we de filosofie dat we de expertise die we in huis hebben, gebruiken waarvoor deze nodig is. De onderhandelingen lopen op dit moment. Wanneer daar duidelijkheid komt weet ik niet. Als wij het programma maar kunnen blijven gebruiken."