Musk deed de onthulling tijdens een conferencecall gisteren. Binnen drie maanden, zo zei hij, gaat versie 7.0 van het besturingssysteem van de Tesla Model S de deur uit en vanaf dan kan de elektrische auto zelfrijdend de snelweg op.

Jawel, alleen de snelweg, want anders wordt het nog te moeilijk. De auto maakt gebruik van sensoren die de lijnen op de weg (links en rechts van de auto) kan blijven volgen en andere weggebruikers in de nabijheid zien. Dus is het nu echt zelfrijdend, of een super cruisecontrol, dat is de vraag.

Alle hardware is al aanwezig

Is een simpele softwareupdate genoeg om dit voor elkaar te krijgen? Op zich wel. Alle benodigde hardware zit erin, met sonar en sensoren en al. Een andere kwestie is of het wel mag van de wet. In de Verenigde Staten is het een juridische kluwen aan verschillende wetgeving in de diverse staten.

Ja, er kan getest worden met zelfrijdende auto's, maar hoe dat mag verschilt per staat. Dat geldt ook voor Europa. Ook kunnen politieagenten zelfstandig beslissen dat het voertuig een gevaar op de weg is en het aan de kant van de weg zetten.