Waar bedrijven nu voornamelijk Windows-pc's gebruiken, stoot dat tegen het zere been van de EDA. Deze week werd de EDA (Enterprise Desktop Alliance) gevormd om Macs beter in Windows-omgevingen te laten functioneren.

'Mac-experience' in een Windows-omgeving

Doel van de EDA is de Mac en vooral software voor de Mac promoten zodat ook eindgebruikers kunnen genieten van de 'Mac-experience' ondanks dat er in een Windows-omgeving gewerkt wordt. Dat zegt de alliantie in een verklaring.

Management-tools voor de Mac

De groep hoopt verschillende management-functies toepasbaar te maken voor het Mac-platform, waaronder virtualisatie, dataprotectie, lifecycle systemmanagement, bestands- en printerdeling en identiteits- en toegankelijkheidsmanagement. In de strategie van de EDA moet het voor systeembeheerders mogelijk worden om dezelfde rechten en services voor Windows én Mac OS X toe te kennen, ook als er een virtuele versie van Windows op een Mac-machine draait.

Deelnemende partners

Tot de initiatiefnemers behoort bijvoorbeeld Parallels. Dit bedrijf maakt virtualisatiesoftware om Windows en Linux op Mac OS X-machines te draaien.

Daarnaast zit ook LANrev in de EDA. Dit bedrijf maakt client-management tools voor zowel Mac OS als Windows. Ook behoren backup-fabrikant Atempo, bestands- en printdeler Group Logic en Centrify tot de EDA. Dit laatste bedrijf levert DirectControl waarmee het mogelijk is om Microsoft's Active Directory op meerdere platforms (zoals Mac OS X of Linux) in te zetten.

De Mac maakt gestage opgang in het kantoor. Recentelijk becijferde onderzoeksbedrijf Yankee Group dat vier van de vijf bedrijven gebruik maakt van één of meer Mac-computers. In totaal zou het huidige marktaandeel van Mac voor zakelijk gebruik ongeveer tien procent zijn.