Tijdens een bijeenkomst eerder deze week wees vakbondslid en zelfstandig ondernemer Bert Verhees op de risico's voor het mkb. Zijn bedrijf Rosa, dat software voor huisartsen schrijft, is te klein om in het woud van tienduizenden patenten de gevaren identificeren, zo betoogde Verhees. "Zo'n onderzoek is wel noodzakelijk wat aan de claims kun je failliet gaan", aldus Verhees. "Daarbij is onderzoek nagenoeg onmogelijk, want door vage omschrijvingen is het heel lastig in de patentdatabase naar relevante octooien te zoeken."

Geen banenverlies?

Vakbondsbestuurder Zuid Ger Klinkenberg onderhandelt veel met Philips en verwoordde het standpunt van de voorstanders. Hij benadrukte het belang van apparatenbouwers om patenten te hebben, omdat dit een jarenlang bestaande praktijk is. "De scheidslijn tussen apparaat en software is aan het vervagen en daarom willen bedrijven als Philips het geheel kunnen octrooieren", legde Klinkenberg uit. "Ontwikkelingen kosten veel geld en er is een beschermingsconstructie nodig." Toch wilde de vakbondsbestuurder niet zover gaan om te stellen dat zonder patenten er banen verloren zouden gaan. "Het is wel duidelijk dat er dan naar andere wegen moet worden gezocht om het geld terug te verdienen."

Consumentenbelangen

Volgens de tegenstanders is bescherming voor bedrijven met het huidige auteursrecht goed mogelijk. "Microsoft heeft zijn imperium op copyright gebouwd en niet op patenten", meent Dieter van Uytvanck van Vrijschrift.nl, een organisatie die fel tegen de richtlijn gekant is. Hij maakt zich ook zorgen om een kapitaalstroom naar Japan en de VS, waar 75 procent van alle patenthouders momenteel zitten. FNV-discussieleider van Hees stelde vervolgens vast dat software primair moet worden gezien als taal en toonde zich bezorgd voor de gevolgen van patenten voor de consument. Volgens tegenstanders zijn alle consumentenbonden tegen en zou blijken dat 99 procent van de consumenten niets in softwareoctrooien te zien.

Uiteindelijk standpunt

Het FNV beraadt zich nog op een standpunt en gebruikt de kennis uit de discussie daarvoor als achtergrond. De vakbond heeft niet alleen werknemers bij grote bedrijven, maar ook in het mkb dat tweederde van alle banen in Nederland genereert.