De celstraf is de zwaarste die ooit is opgelegd aan een softwarepiraat. Nathan Peterson uit Californië moest ook bijna al zijn bedrijfsmiddelen overdragen aan de rechtbank en een boete betalen van meer dan 5,4 miljoen dollar. Dit heeft de Software & Information Industry Association (SIIA) bekendgemaakt.

Peterson bekende in december schuld aan twee aanklachten wegens auteursrechtenschending. Destijds noemde het Amerikaanse ministerie van Justitie Petersons Ibackup.net 'de grootste winstgerichte softwarepiraterijsite die ooit door justitie gesloten is'. Op de website werd voor ongeveer 20 miljoen dollar aan software illegaal verkocht.

Zodra hij vrijkomt zal Peterson beginnen met het afbetalen van de resterende 5 miljoen dollar schuld, in maandelijkse termijnen van 200 dollar. Volgens de SIIA is de gemiddelde schade die softwarepiraten veroorzaken iets meer dan 9 miljoen dollar.

De boete die Peterson kreeg is volgens de organisatie acht keer zo hoog als de 659.000 dollar die gemiddeld wordt opgelegd. De SIIA komt tot deze cijfers na bestudering van de FBI-dossiers van zaken tegen softwarepiraten sinds 2000.

Volgens de SIIA vond Ibackups.net klanten via de tekstadvertenties op Google.com. De vereniging van softwarehandelaren waarschuwt dat internetgebruikers zich moeten realiseren dat software die via tekstadvertenties verkocht wordt, niet altijd legaal is.