Het initiatief heet The Open Source Census en is afgelopen december door de Amerikaanse dienstverlener al aangekondigd. Toen is ook de software die de telling moet uitvoeren door OpenLogic uitgebracht. Onder meer Apache-voorman Jim Jagielski is als adviseur betrokken bij het project.

OSS Discovery struint systemen af naar open source-pakketten, en koppelt de informatie anoniem terug naar een centrale database. Gegevens zijn vervolgens op verschillende manieren te raadplegen en te rangschikken. Het initiatief is te vergelijken met software-tracker Wakoopa.

Voor wat hoort wat

Bedrijven die actief bijdragen aan het project kunnen op henzelf toegesneden terugkoppeling ontvangen, vergeleken met vergelijkbare partijen. Meer algemene data zal terug te vinden zijn op een website. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld de meest populaire pakketten, de meest populaire Linux-build, enzovoorts.

Michael Coté, analist bij open source-watcher Redmonk, is enthousiast over dit soort projecten. Bedrijven kunnen op die manier kosten besparen in de keuze van oplossingen en pakketten. "Dit soort enquêtes, OpenLogic is niet de enige die dit doet, zijn de 2.0-filosofie in actie", zegt hij tegenover de nieuwsdienst van IDG.

"Waarom zouden bedrijven ervaringen met open source-pakketten niet gewoon met elkaar delen, in plaats dat ze afhankelijk zijn van leveranciers, analisten en andere tussenpersonen?"