Een groot aantal Dell laptops met een solid state disk (ssd) erin is teruggebracht vanwege technische mankementen. Dat meldt onderzoeksbureau Avian. Het opslaan van gegevens zou traag gaan of er zouden zich technische fouten voordoen op de geheugenschijf. Een ssd is eigenlijk gewoon een grote geheugenkaart die zich voordoet als een 'normale' harde schijf.

Er is nog discussie over de grootte van het probleem. Avian meldt dat 20 tot 30 procent van de laptops wordt teruggebracht, maar Dell ontkent dat. De notebookfabrikant zegt dat de onderzoeker er 'een orde van grootte' naastzit.

Kinderziektes

Dell geeft wel toe dat ook ssd's last kunnen hebben van kinderziektes: "ssd-technologie is nieuw en zal zeker groeipijnen kennen," aldus een woordvoerster. Het bedrijf blijft achter de technologie staan, en zegt dat er steeds minder negatieve kanten aan zitten. Dell ontkent dat de problemen met ssd's inherent zouden zijn aan de ssd-techniek.

In tegenstelling tot een ouderwetse harde schijf, die een techniek gebruiken uit 1956, bevat de solid state disk geen bewegende onderdelen. Er zitten alleen geheugenchips in de 'disk'. Daardoor kan de snelheid sterk omhoog en het energieverbruik omlaag. Bovendien maken ze geen lawaai.

De problemen met de Dell-laptops zijn vervelend nieuws voor de bedrijven die net zijn begonnen met het inbouwen van de disks. Apple, HP, Lenovo en Sony zijn ook al bezig met de technologie. Hun ssd-laptops zijn nog flink duurder dan gewone modellen.