Volgens Shane Rau van IDC is de vraag naar processors de laatste tijd afgenomen, hoewel het derde kwartaal nog een stevige groei liet zien. Ook chipproducenten als Intel waarschuwden al voor die afnemende groei.

Mobiele chips

In het derde kwartaal groeide het aantal verkochte pc-processors nog met 15,8 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2007. Voor de eerste keer zijn er meer mobiele chips verkocht: de helft van de verkochte chips was voor mobiele apparaten, terwijl 46 procent voor pc's was.

Intel is nog altijd marktleider met 80,8 procent marktaandeel: een stijging van 1,1 procent vergeleken met vorig jaar. AMD staat nummer twee met 18,5 procent; een daling van 1,2 procent.

Rustiger vaarwater

Een groot verkoopsucces in het derde kwartaal was Intels goedkope Atom-processor, waarvan er zo'n 5 miljoen zijn verscheept. Volgens Rau blijft deze chip het goed doen, ondanks de economische crisis, omdat ze in goedkopere apparaten zoals netbooks worden gebruikt. Het is nog te vroeg om te voorspellen of hierdoor een prijzenslag zal volgen, zegt Rau. De totale chipmarkt zal weer gezond zijn, zodra de wereldwijde economie in rustiger vaarwater komt. Dat zal rond 2010 zijn, denkt Rau.

Uit onderzoek van de Global Semiconductor Alliance ( GSA) zijn ook sombere conclusies naar voren gekomen. Hieruit blijkt dat producenten van halfgeleiders in het derde kwartaal minder durfkapitaal op tafel hebben gekregen, zo bericht de EeTimes. Dit was 231,6 miljoen dollar, wat een daling van 57 procent betekent vergeleken met dezelfde periode in 2007.