Het is de zoveelste poging van de muziekindustrie in de strijd tegen het illegaal kopiëren. Sony benadrukt dat het hier slechts om een eerste test gaat. Van Michael Jackson's nieuwe single You Rock My World heeft het bedrijf een aantal promotie cd's uitgebracht die voorzien zijn van de kopieerbeveiliging.

De key2audio-techniek zorgt ervoor dat deze cd's alleen in standaard cd-spelers afgespeeld kunnen worden. Kopieën maken en distribueren op internet zou dan niet of nauwelijks meer mogelijk zijn vanaf de originele cd.

Sony heeft deze maatregel genomen nadat nog voor de officiële lancering van de single van Michael Jackson kopieën van het nummer al op internet te verkrijgen waren. Wel zegt Sony tegen BBC News dat het voorlopig nog geen plannen heeft om de techniek te introduceren in commercieel nog uit te brengen cd's.

Dit soort anti-kopieersystemen staan volgens kenners nog steeds in de kinderschoenen. Macrovision en Midbar Technologies zijn twee bedrijven die al geruime tijd kopieertechnieken op de markt brengen. Veel technieken blijken eenvoudig te kraken te zijn.

De aandacht ging tot voor kort voornamelijk uit naar het beveiligen van videomateriaal en software. Maar sinds de opkomst van bestandsdeelprogramma's op internet waarmee eenvoudig naar muziek gezocht kan worden, is de interesse van de platenindustrie voor het beveiligen van muziek gewekt.