De gameconsole zal in november tegelijk in Europa, Noord-Amerika en Japan op de markt worden gebracht, zo heeft Sony-topman Ken Kutaragi bekendgemaakt. Het wordt daarmee de eerste gameconsole van Sony die wereldwijd op dezelfde dag wordt geïntroduceerd. Sony streeft ernaar om één miljoen spelcomputers per maand te produceren om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen.

De gameconsole, die wordt voorzien van een Blu-ray dvd-speler, zou aanvankelijk ergens in het voorjaar worden geïntroduceerd. Het uitstel van de PS3 betekent dat de lancering ongeveer een jaar na de introductie van de Xbox 360 komt. De eerste Xbox 360 werd op 22 november in de Verenigde Staten verkocht.

Eén van de problemen bij de lancering van de PS3 is de ontwikkeling van de kopieerbescherming advanced access content system (aacs). Dit wordt door acht bedrijven ontwikkeld om content op Blu-ray dvd's te beschermen.

Wat bij de gewone dvd niet is gelukt, probeert de filmindustrie bij Blu-ray beter te doen. Het beveiligen van de content tegen kopiëren. Filmmaatschappijen doen hun uiterste best om nog voordat de eerste bespeelde Blu-ray dvd's in de winkel liggen hun beveiliging op orde te hebben.

Inmiddels heeft een aantal grote filmmaatschappijen wel al de komst van de eerste films op Blu-ray-schijf aangekondigd. Deze worden voor eind mei verwacht.