De Franse ontwikkelaar PointDev beweert dat een medewerker van Sony BMG naar het bedrijf heeft gebeld om technische ondersteuning te vragen voor een programma genaamd Ideal Migration. Het programma is bedoeld om gegevens, beveiligingsinstellingen en gebruikersaccounts te kunnen migreren naar andere computersystemen.

Tijdens het telefoongesprek moest de medewerker een registratiesleutel opnoemen, waarna bleek dat de genoemde sleutel een gepirateerde versie betrof was. PointDev beweert nu dat Sony BMG haar software al sinds 2004 gebruikt, zonder daarvoor ooit betaald te hebben.

Principekwestie

Het bedrijf heeft de platenmaatschappij voor de rechter gesleept. Volgens Paul-Henry Agustoni, CEO bij PointDev wil het bedrijf echter niet schikken en draait het al helemaal niet alleen om het geld.

"Dit is niet zozeer een geldkwestie, het gaat vooral om het principe. We moeten iedere week kostbare uren besteden aan het zoeken naar illegale sleutels voor onze software. We zijn een klein bedrijf met slechts zes werknemers. In plaats van de tijd die we investeren in het beschermen van onze software, zouden we deze tijd ook kunnen steken in nieuwe ontwikkelingen", aldus Agustoni.

Gezichtsverlies

De rechtszaak vormt uiteraard een gigantisch gezichtsverlies voor Sony BMG, de platenmaatschappij die duizenden rechtszaken heeft gesponsord tegen mensen die muziek van het label hebben gekopieerd. Dit leidde overigens al eens eerder tot een klap in het gezicht, toen een overijverige poging om piraterij te bestrijden leidde tot de implementatie van rootkit-technologie op cd's van de platenmaatschappij.

Deze technologie maakte gebruikers kwetsbaar voor hackers, waarop voormalig Sony Global Digital Business-directeur Thomas Hesse laconiek reageerde: "De meeste gebruikers weten niet eens wat een rootkit is, dus waarom zou het ze interesseren?"

Schadevergoeding

Naar aanleiding van dit incident volgde een rechtszaak, waarbij Sony in het ongelijk werd gesteld. De platenmaatschappij moest een grote schadevergoeding betalen aan klanten die de geïnfecteerde cd's hadden aangeschaft.