Sony BMG heeft een licentieovereenkomst gesloten met Yahoo, waarbij gebruikers videocontent van Sony BMG kunnen uploaden, mixen en embedden zonder dat het wordt geblokkeerd of weggehaald. Als tegenprestatie krijgt Sony een deel van de advertentie-inkomsten die op het Yahoo-netwerk worden gegenereerd.

Dat maakten de twee bedrijven dinsdag bekend, meldt onder meer de San Francisco Chronicle. Financiële details over de deal zijn niet bekend gemaakt. Yahoo zal onder meer muziekclips van Sony distribueren en promoten.

Daarnaast kunnen Yahoo-gebruikers nu zonder juridische kopzorgen auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden, mixen en embedden middels Yahoo-widgets. Sony BMG, met artiesten als Britney Spears, Justin Timberlake en Bruce Springsteen in de stal, heeft al eerder een vergelijkbaar contract gesloten met Google en YouTube.

Een dergelijke licentieovereenkomst is de pragmatische oplossing voor de auteursrechtelijke tweedracht tussen de contentindustrie en videosites, gesymboliseerd in de aanklacht van Viacom tegen YouTube.

Steeds meer studio's en muzieklabels zien echter in dat het voorkómen van user generated content gemixt met copyrightmateriaal vechten tegen de bierkaai is. Liever sluiten ze een deal die hun ten minste nog inkomsten verschaft uit advertenties.

Aan de andere kant probeert de contentindustrie sites als YouTube de wind uit de zeilen te nemen door zelf, gecontroleerd, video's te verspreiden, zoals met het onlangs gelanceerde Hulu.com.